SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RADNICI
 
Njemački metalci traže 28-satni radni tjedan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.01.2018. - 13:47:45
BERLIN - Štrajkovima upozorenja najveći njemački sindikat IG Metall nastavio je u srijedu uoči pregovora s poslodavcima u četvrtak borbu za povećanje plaća ali i mogućnost skraćivanja radnog tjedna na 28 sati.

„Nakon sutrašnjih pregovora ćemo vidjeti ima li smisla dalje pregovarati ili da odmah krenemo s cjelodnevnim štrajkovima bez vremenskog ograničenja", rekao je predsjednik IG Metalla Joerg Hofmann u razgovoru za dnevnik Passauer Neue Presse.

U srijedu je težište višesatnih štrajkova upozorenja bilo u najmnogoljudnijoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni – Vestfaliji gdje je, između ostalog i u pogonima Thyssenkruppa, štrajkalo preko 20.000 uposlenih.

IG Metall za gotovo četiri milijuna zaposlenih traži povećanje plaća od šest posto. Novost je zahtjev za individualnim skraćenjem radnog tjedna s 35 na 28 sati. Za radnike koji bi iskoristili skraćeni radni tjedan i to zbog potrebe skrbi oko male djece ili roditelja, IG Metall traži i isplatu pune plaće.

Udruga poslodavaca u metalskoj branši je uoči pregovora ponudila povećanje plaća za dva posto te jednokratnu isplatu bonusa.
Poslodavac je istodobno spreman na uvođenje individualnog skraćenog radnog tjedna ako sindikati pristanu na produljenje radnog tjedna za one radnike koji to žele.
IG Metall je s 2,7 milijuna članova najveći sindikat u Njemačkoj.