SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SVE GORE
 
Nokia gotovo udvostručila gubitak u 2017.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.02.2018. - 15:51:43
HELSINKI - Finski tehnološki div Nokia u četvrtak je objavio da je u 2017. zabilježio gubitak nakon oporezivanja, i to gotovo dvostruko veći nego u godini ranije, dok su na operativnoj razini godinu zaključili u plusu, nasuprot gubitku u godini prije.

U prošloj godini Nokia je tako zabilježila gubitak nakon oporezivanja u visini 1,49 milijardi eura, nasuprot gubitku od 751 milijun eura u prethodnoj godini, navodi finski proizvođač mobitela u najnovijem priopćenju. Prihodi su skliznuli za dva posto, na 23,1 milijardu eura.

Na operativnoj razini, prije odbitaka, Nokia je pak poslovala pozitivno, pokazalo je poslovno izvješće. Operativna dobit u prošloj je godini iznosila tako 16 milijuna eura, nasuprot gubitku od 1,1 milijarde eura u godini ranije.

Izvršni direktor Rajeev Suri izrazio je zadovoljstvo što je Nokia prošlu godinu zaključila sa snažnim četvrtim kvartalom. Rast je prema njegovim riječima zabilježen u tri od pet poslovanja grupe s mrežama, a posebno je snažan bio u odjelu Nokia Technologies.

Spomenutih pet dijelova poslovanja uključuju Mobile Networks, Fixed Networks, Applications & Analytics, IP/Optical Networks i Nokia Technologies.

"Profitabilnost grupe ojačala je u četvrtom kvartalu i u cijeloj godini... takvi rezultati zrcale napredak koji smo postigli od trećeg kvartala s našim portfeljom mobilnih proizvoda, što nam daje dobru poziciju za predstojeći prijelaz na (novu generaciju mobilnih mreža) 5G".

Odjel Mobile Networks, najveći segment poslovanja u grupi, zabilježio je pad prihoda od šest posto, na 20,5 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Što se tiče prognozi, "očekujemo da će naše tržište u 2018. godini ponovno zabilježiti pad, premda nešto manje izrazit no što je ranije prognozirano, s obzirom na prve naznake poboljšanih uvjeta u Sjevernoj Americi".

"Za 2019. i 2020. očekujemo značajna poboljšanja tržišnih prilika, a kao rezultat cjelokupnog uvođenja mreža 5G", navode u priopćenju, ističući da je Nokia izuzetno dobro pozicionirana za početak ugradnje novih 5G mreža.