SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Nokia najavljuje zapošljavanja u sektoru istraživanja i razvoja u Francuskoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.10.2017. - 09:34:22
PARIZ - Nokia je potvrdila svoju predanost otvaranju radnih mjesta u području razvoja i istraživanja u Francuskoj, kazao je državni tajnik u francuskom ministarstvu gospodarstva, iako će finski proizvođač telekomunikacijske opreme i dalje moći ukinuti na stotine radnih mjesta u drugim područjima. 

Kada je početkom 2016. kupila francusko-američku kompaniju Alcatel-Lucent, Nokia se obvezala zaposliti 500 ljudi u razvoju i istraživanju te zadržati trenutnih 4.200 zaposlenih dvije godine.

Početkom prošlog mjeseca objavila je planove o ukidanju 600 radnih mjesta u središnjici i službama za podršku do kraja 2019. godine, a sindikati i francuska vlada su izrazili sumnju hoće li ovi rezovi predstavljati kršenje ranije dogovorenog.

"Postavljena je vrlo jasna obveza: nema ukidanja 4.200 radnih mjesta ... i nešto što je također važno, ukupno 2.500 radnih mjesta u istraživanju i razvoju prije kraja 2018.", izjavio je u ponedjeljak državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Benjamin Griveaux nakon sastanka sindikata i čelnika francuske podružnice Nokie, koji je trajao dulje od tri sata.

Sindikalisti kažu da bi se proces provedbe planiranog ukidanja 600 radnih mjesta trebao nastaviti u roku 10 dana.
Nokia će do kraja ove godine otvoriti 330 od obećanih 500 radnih mjesta u području istraživanja i razvoja, dodali su sindikalisti.

Trenutni francuski predsjednik Emmanuel Macron je kao ministar gospodarstva 2015. i 2016. godine nadgledao sklapanje posla s Nokiom te ga odobrio, dok se finska tvrtka obvezala stvoriti nova radna mjesta u istraživanju i razvoju te do siječnja 2018. zadržati 4.200 zaposlenih.
Tada se našao pod udarom kritika zbog dopuštanja akvizicije nečeg što se smatralo 'narodnim blagom'.