SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Nokia očekuje veće prihode nakon presude u sporu s LG-jem oko patenata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.09.2017. - 13:02:28
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia objavio je u ponedjeljak da očekuje dodatne prihode od tekućeg tromjesečja nakon presude međunarodnog arbitražnog suda u sporu s LG Electronicsom oko patenata.

U prvoj polovini godine Nokijino poslovanje s patentima ostvarilo je 616 milijuna eura prihoda, što odgovara tek šest posto ukupnih prihoda kompanije.

Ta vrsta poslovanja inače donosi značajne prihode, čemu valja dodati da Nokijino temeljno poslovanje s opremom za telekomunikacijske mreže prati opći nepovoljan trend u industriji u cjelini, napominje Reuters.

Nokia i LG pokrenuli su postupak arbitraže 2015. godine a iz Nokije su u ponedjeljak izvijestili da nakon zaprimljene odluke Međunarodnog arbitražnog suda Međunarodne trgovinske komore očekuju veće prihode u poslovanju s patentima počevši od tekućeg tromjesečja.

"Pojedinosti arbitraže i sporazuma o licencama ostaju povjerljive a Nokia će u tromjesečnim izvješćima slijediti uvriježenu praksu u objavi prihoda od licenci za korištenje patenata i očekuje da će prihodi na osnovi sporazuma biti knjiženi u trećem tromjesečju 2017. godine, uključujući i element jednokratnog prihoda", izvijestili su iz finske kompanije.

"Dodatni prihodi očekuju se u roku trajanja sporazuma", stoji u priopćenju koje ne sadrži nikakve konkretne iznose.

"Smatramo da ova presuda svjedoči o kvaliteti patenata Nokie. Nastaviti ćemo istraživati potencijale i prilike za dodatno licenciranje", kazala je u izjavi čelnica pravnog odjela tvrtke Maria Varsellona.

Nokia je nedavno potpisala ugovore s proizvođačima telefona, kao što su Samsung, Apple i kineski Xiaomi Technology.

"Nokia je uspjela sklopiti sporazume o patentima brže nego što se očekivalo... Sljedeći zanimljiv klijent bit će Huawei", predviđa Mikael Rautanen iz analitičke kuće Inderes.

Prema njegovoj će procjeni Nokia u poslu s LG-jem ostvariti manji prihod nego s Appleom koji im po njegovim izračunima donosi oko 250 milijuna eura godišnje.

Nokia je 2014. godine Microsoftu prodala nekada dominantno poslovanje s telefonima a zadržala je katalog tehnoloških patenata koji, između ostalog, smanjuju potrebu za hardverskim dijelovima telefona, omogućuju veću izdržljivost baterije i jamče bolji prijem radio signala.

Prema Strategy Analyticsu, LG na globalnom tržištu pametnih telefona ima udjel od četiri posto.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.