SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
Norveški mirovinski fond među kriterije za ulaganja uvrstio i suzbijanje korupcije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.02.2018. - 15:08:56
OSLO – Norveški mirovinski fond, najveći na svijetu, proširio je u utorak kriterije za odabir kompanija u koje su spremni ulagati i na interne mehanizme za suzbijanje korupcije.

Fond se financira prihodima od prodaje nafte a upravlja imovinom čija vrijednost iznosi oko 1.000 milijardi dolara. Imovina uključuje vlasničke udjele u nekih 9.100 kompanija širom svijeta, te obveznice i nekretnine.

Fondu je inače zakonom zabranjeno ulagati u tvrtke koje proizvode nuklearno oružje i mine, te one upletene u ozbiljno i sustavno kršenje ljudskih prava.
Danas su proširili set kriterija i na interno suzbijanje korupcije u kompanijama.

Poručili su tako da bi upravni odbori kompanija trebali kreirati antikorupcijske mjere i postupke za sprečavanje odnosno rješavanje problema korupcije. Napominju također da bi s tim mjerama i postupcima trebali detaljno upoznati zaposlenike.

"Kompanije bi trebale imati interni mehanizam za prijavu nepravilnosti koji bi funkcionirao kao odvojen i povjerljiv kanal prijave ako se onaj preko nadležnog menadžera pokaže neprimjerenim ili pak zviždač želi ostati anoniman", navodi se u dokumentu fonda.