SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PARTNERSTVO
 
Norveški Nord Pool partner crnogorskoj berzi električne energije
Autor/izvor: SEEbiz / investitor.me
Datum objave: 30.03.2019. - 20:44:17
PODGORICA - Crnogorska Berza električne energije (BELEN) izabrala je za strateškog partnera norvešku kompaniju Nord Pool, jednog od lidera među evropskim tržištima električne energije, a namjera je i širenje saradnje uključivanjem Norvežana u vlasničku strukturu BELEN-a, saopšteno je Vikend novinama u crnogorskom preduzeću.

Izbor strateškog partnera bio je preduslov za početak trgovanja na nacionalnoj berzi struje, koje se očekuje početkom iduće godine. Nord Pool izabran je za partnera međunarodnim tenderom.

"Planirano je da novo crnogorsko dan-unaprijed tržište električne energije krene sa radom početkom 2020. godine. BElEn i Nord Pool, koji je izabran nakon otvorenog tendera, obavezali su se na razvoj transparentnog i efikasnog tržišta električne energije, omogućujući Crnoj Gori da se poveže sa susjednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM)", kazali su u BELEN-u.

Saradnja, kako su naveli, uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog danunaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Tehnički direktor BELEN-a Dejan Drašković ponosan je što su uspješno okončali proceduru za izbor najboljeg modela strateškog partnerstva za BELEN i Crnu Goru, što je postignuto uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice, na čijem je čelu Janez Kopač, i tehničke pomoći za povezivanje na Zapadnom Balkanu.

"Obratili smo se najboljima u ovom poslu, koji će nam pomoći u razvoju crnogorskog tržišta električne energije. Zahvaljujemo im se na podršci tokom čitavog procesa. Posebno sam ponosan što ćemo na kraju blisko sarađivati sa Nord Pool-om, evropskim liderom u trgovanju električnom energijom", rekao je Drašković Vikend novinama.

I u Nord Pool-u su zadovoljni sklapanjem strateškog partnerstva sa BELEN-om.

"Srećni smo i počastvovani što smo izabrani za partnera u razvoju crnogorskog tržišta električne energije. Nord Pool je posvećen podršci otvaranja tržišta struje koje se trenutno odvija u jugoistočnoj Evropi", naglasila je izvršna direktorica norveške kompanije Kari Ekelund Thorud.

Direktorica Nord Poola ukazuje da je razvijanje likvidnog i konkurentnog tržišta ključ za učvršćivanje pozicije Crne Gore kao energetske spone između balkanskog regiona i Evrope kroz podmorski kabl ka Italiji.

"To će osigurati da Crna Gora dobije ključnu ulogu u pomjeranju cijelog tržišta električne energije jugoistočne Evrope bliže internom tržištu EU. U Nord Pool-u naporno radimo na tome da budemo u samom srcu razvoja budućih tržišta električne energije za cijelu Evropu", istakla je Thorud.

U BELEN-u tvrde da Nord Pool, kao vodeće evropsko tržište električne energije, pruža efikasnu, jednostavnu i sigurnu trgovinu širom Evrope.

"Kompanija nudi dan unaprijed i unutardnevnu trgovinu, kao i usluge kliringa i finansijskog poravnanja klijentima, bez obzira na veličinu kompanije i lokaciju", naglasili su u crnogorskom preduzeću za trgovinu električnom energijom.

Tržište će kako je napomenuo Drašković, biti anonimno i niko od učesnika neće znati sa kim trguje, te neće moći da utiče na cijenu. Izvještavanje o ostvarenim količinama energije koje su trgovane na berzi, kao i cijeni po kojoj su transakcije obavljene, biće svakodnevno, što je praksa i berzi u regionu. Struju će moći da nabave trenutni snabdjevači, ali i oni koji će se pojaviti na sceni u budućnosti. Električna energija će se kupovati od satnih količina do godišnjih profila, a planirano je da se trgovina ugovara danunaprijed, odnosno dan prije kupovine, dok će ponuđena cijena biti realna. Kada je riječ o pristupanju berzi, učešće neće biti obavezno.

"Berza električne energije je prvenstveno veleprodajno tržište. Ona će ponuditi realnu cijenu električne energije, koliko god ona bude iznosila u tom trenutku. Ono što se mora shvatiti je da je energija, kao proizvod s kojim se trguje, apsolutno živa roba i njena vrijednost se mijenja u zavisnosti od ponude i potražnje", objasnio je ranije Drašković.

BELEN je prije tri godine osnovala Vlada radi uspostavljanja i upravljanja organizovanim dan-unaprijed tržištem. Osnivači i vlasnici crnogorske berze struje su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Elektroprivreda (EPCG) sa učešćem od 33,33 odsto i Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) sa udjelom od 33,34 odsto.

"Ciljevi BELEN-a uključuju povezivanje tržišta električne energije sa najmanje jednom susjednom zemljom, kao i kasnije uspostavljanje unutardnevnog i fjučers tržišta, uz stvaranje novih poslovnih prilika za učesnike na tržištu i osiguranje bolje efikasnosti, konkurentnijih cijena i veće sigurnosti, kvaliteta i standarda usluga", precizirali su u BELEN-u.

Nord Pool upravlja tržištima u nordijskim i baltičkim regijama, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, i obavlja ulogu nominovanog operatora tržišta električne energije u 15 evropskih zemalja, a istovremeno servisira tržišta električne energije u Hrvatskoj i Bugarskoj. Norveška kompanija, kako su ukazali u BELEN-u, trguje sa 360 kompanija iz 20 zemalja, a prošle godine je ostvarila ukupan promet od 524 teravat sata električne energije. Nord Pool ima kancelarije u Oslu, Stokholmu, Helsinkiju, Talinu, Londonu i Berlinu i više od 25 godina iskustva u trgovanju strujom.