SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVLAČENJE
 
Norveški stabilizacijski fond se povlači iz još deset kompanija
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 07.03.2017. - 19:16:47
OSLO - Norveški stabilizacijski fond, najveći državni fond na svijetu, zabranio je investiranje u još deset kompanija vezanih za ugljen, uglavnom američkih i azijskih, objavila je danas Banka Norveške. 

Fond koji upravlja sa 7.636 milijardi kruna (854 milijardi eura) mora povući svoja ulaganja iz rudarskih kompanija ili energetskih grupa u kojima ugalj predstavlja više od 30 odsto obrta ili aktivnosti, prema odluci norveškog parlamenta iz lipnja 2015. godine.

S ovim novim isključenjima ukupno je 69 kompanija iz ovog razloga stavljeno na crnu listu.

Od deset novih isključenih firmi, dvije su američke, dve kineske, po jedna južnokorejska, malezijska, brazilska, poljska i češka i jedna sa sjedištem u Hong Kongu.
Banka Norveške, koja upravlja fondom, pored toga je stavila još dvije američke poslovne grupcije na nadzor, što čini ukupno 13 grupacija koji su u toj kategoriji.

Među kriterijima kojim se rukovodi fond, je da se uzdržava od investiranja u kompanije koje se smatraju da ozbiljno krše ljudska prava, one koje proizvode nuklearno oružje ili koje su "posebno nehumane" i u kompanije proizvođače duvana.