SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SMJENA
 
Norveški suvereni fond želi maknuti Muska
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 07.06.2018. - 09:07:51
LOS ANGELES - Norveški suvereni fond, težak bilijun dolara, u srijedu je objavio svoju potporu inicijativi smjenjivanja Elona Muska s mjesta predsjednika odbora tvrtke Tesla, jedne od najpoznatijih kompanija za proizvodnju električnih automobila, objavio je Reuters.

Prijedlog, koji je u utorak doživio poraz na godišnjoj skupštini dioničara, predstavljao je do sada najveće iskušenje za Muska u njegovoj tvrtki.

Norgest Bank Investment Management (NBIM), koji vodi najveći svjetski neovisni fond, izjavio je da podržava odluku o podjeli funkcija CEO-a i predsjednika odbora kako bi se omogućilo bolje upravljanje i jednostavnija korporativna kontrola tvrtke.

Fond je također glasao protiv ponovnog izglasavanja člana uprave Antona Gracie, ali su zato podržali odluku o ponovnom imenovanju Jamesa Murdocha kao i Elonova brata Kimbala Muska.

Dodatno, bez obzira na podršku većine dioničara, NBIM je u ožujku glasao protiv Muskova prijedloga modela plaća i bonusa koji je trenutno težak 2,6 milijardi dolara, a taj bi se iznos s vremenom mogao značajno povećati.

Norveški fond trenutno posjeduje 1,4 posto Teslinih dionica, dok je krajem 2017. godine posjedovao 0,48 posto dionica čija je tadašnja vrijednost bila procijenjena na 252,5 milijuna dolara.