SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠUME
 
Nova sramota: Ilegalna sječa šuma u Hrvatskoj brine i EU
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 19.01.2019. - 12:42:00
Zadnja izmjena: 19.01.2019. - 12:48:18
ZAGREB - Tri odbora Europskog parlamenta, poljoprivreda, okoliš i gospodarstvo, ovog su tjedna u Strasbourgu raspravljali o strategiji Europske unije za šume. 

U fokusu rasprave u kojoj je sudjelovalo 26 europarlamentaraca našla se Hrvatska, i to u negativnom svjetlu. Zastupnici Zelenih iz Austrije skrenuli su pozornost na ilegalne sječe šuma pri čemu su Hrvatska i Rumunjska apostrofirane kao zemlje s velikim izazovima u gospodarenju privatnim šumama u kojima se bilježi pojava necertificiranog drveta i sektorska korupcija, piše Večernji list.

Savez gorskih vodiča Hrvatske, koji su svakodnevno u šumama i imaju priliku iz prve ruke uvjeriti se u štete koje nastaju neodgovornim ponašanjem ljudi, kažu da sve problematičniji postaju uništavanje gorskih staza, česti su odroni i klizišta, ali i zakrčivanje vodnih tokova.

Na primjeru Medvednice, planine na čijim je obroncima stvoren te se kasnije prema Savi i preko te rijeke proširio glavni grad Hrvatske, očito je i kako se radi na terenu. I kako se sječa ne zaustavlja usprkos javnim apelima odgovornih.

„Hrvatske šume sječu prepuštaju kooperantima koji ne uvode tzv. šumski red, što znači saniranje staza uništenih strašno teškom mehanizacijom, sakupljanje sitnog granja i stavljanja na hrpu, čišćenje vodotokova u koju čak bacaju drvenu građu, pa su oni zakrčeni i voda ide posvuda što dovodi do odrona", kaže Damir Gobec iz Planinarskog saveza Grada Zagreba za Al-Jazeera Balkans.

Nekontrolirana sječa, pustošenje ili krčenje, pravljenje štete samo su neki od oblika nelegalnog djelovanja, upozoravaju upućeni. I navode da svatko zatečen u krađi ili devastaciji šuma može biti kažnjen zatvorom i do tri godine. Češće su novčane kazne, no iz Hrvatskih šuma upozoravaju i kako se počinitelji često nikad ne otkriju, niti sankcioniraju.