SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZLATO
 
Novi model izračuna cijene zlata
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.03.2015. - 09:08:00
Zadnja izmjena: 21.03.2015. - 09:12:41
LONDON - Novo londonsko udruženje za tržište poluga (LBMA) koje određuje cijenu zlata zaživjelo je prvi put u petak, s Goldman Sachsom i UBS-om koji su se pridružili četirima članovima sada mrtvog gold-fixinga, uspostavljajući svoju elektroničku zamjenu.
Goldman i UBS pridružili su se Barclaysu, HSBC-u, Bank of Nova Scotia i Societe Generale da upostave nove standarde za cijenu zlata, kojim upravlja ICE Benchmark uprava, u 10,30, 20. ožujka.

Prva LBMA cijena zlata je postavljena na 1,171.75 dolara za uncu, nakon pet rundi aukcije postignuta je ravnoteža između ponuda.

"Londonski gold-fixing danas je potisnut", kazao je Ross Norman, izvršni direktor Sharps Pixley.

"Ključno je pitanje, da li će korisnici imati potrebno povjerenje u cijenu? Moj osjećaj da je, sa šest sudionika, odgovor potvrdan."

ICE Benchmark uprava (IBA) je dobila ime po LBMA u veljači kao novi operator za referentne cijene zlata. Od petka, ona će osigurati cijenovnu platformu i metodologiju, kao i cjelokupnu administraciju i upravljanje za LBMA cijene zlata.

"To je prirodna progresija koja ide ka uspostavljanju elektronskog, transparentnog mehanizma", rekao je Matthew Keen, bivši direktor za gold-fixing Deutsche Bank, sada u Jeffries Bache.

Londonski gold-fixing, podešen dva puta dnevno od 1919., široko je korišten od proizvođača, potrošača i investitora za trgovinu i vrijednost metala.

Fiksiranje cijene srebra, platine i paladija došlo je pod povećani nadzor u svjetlu skandala na financijskim tržištima tokom namještanja kamatnih stopa i deviznih mjerila, od kojih je najpoznatiji Libor.