SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOALICIJSKI PARTNERI
 
Novi Plenkovićevi problemi: Dio HDZ-ovaca nezadovoljan Pupovčevim istupom
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 13.09.2019. - 08:15:58
ZAGREB - Samo nekoliko sati nakon što se učinilo će se drama s SDSS-om i Miloradom Pupovcem smiriti, pogotovo nakon njegove tiskovne konferencije te pozitivnih reakcija koje su potom neslužbeno uslijedile iz Vlade, atmosferu je ponovno zagrijala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je u srijedu Pupovcu uputila pismo u kojem mu je poručila da “s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira RH”.

Pritom mu je poslala isto pismo kao i 2016. godine.

Zašto je Kolinda Grabar-Kitarović poslala vrlo oštro pismo Miloradu Pupovcu i objavila ga na stranicama Ureda predsjednice netom pošto je lider SDSS-a javno ublažio svoju retoriku, pojasnio je Jutarnjem listu sugovornik blizak Uredu predsjednice.

- Radi se o tome da je Pupovac prema predsjednici krajnje nekorektan. U barem deset izjava u posljednja dva mjeseca išao je oštro prema njoj. Jučerašnje pismo predsjedničin je odgovor Pupovcu za onu njegovu temeljnu izjavu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regiji i usporedbi današnje RH s NDH. Ona kao predsjednica države to treba podvući. A političke stranke, pa i HDZ, imaju pravo taktizirati - kaže visoki izvor iz HDZ-a blizak Uredu predsjednice.

Izvori iz stranke govore da je glavni razlog takva istupa Grabar-Kitarović kampanja za predsjedničke izbore.

- Predsjednica je ovu situaciju iskoristila kako bi se pokušala stabilizirati u tom domoljubnom taboru čiji je dio glasova izgubila, a i da pokaže kako je ona drukčija od Plenkovića - rekao je sugovornik iz HDZ-a.

A potez Grabar-Kitarović u svom stilu prokomentirao je jučer i predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović.

- Vidim da je Pupovac održao presicu. Vidim i da se smirila situacija u Vladi. I na kraju cijele priče - eto nje! Pupovac je rekao što je rekao, nekome je to normalno, nekome nije, a ona mu prijeti. Gledam te providne duple paseve između beogradske čaršije i njihovih prijatelja ovdje - rekao je Milanović novinarima.
Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković jučer je uoči sjednice Vlade stao iza čelnika SDSS-a.

- Gospodin Pupovac jučer je u nastupu, koji je u njegovu stilu i koji je na njegov način, rekao drukčije stvari nego kako je to bilo artikulirano prije dva tjedna. Na svoj način rekao je da Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti i jasno je rekao da ova Vlada i ova većina nije ta koja kreira atmosferu nesnošljivosti - rekao je Plenković, koji je članovima Vlade poručio da dobro otvore oči “tko što govori, tko što radi i tko ima kakav cilj”.

- Ja nemam nikakvih dilema, sve je kristalno jasno, i to tko igra koju rolu u ovoj šahovskoj partiji. Da ne bi mislili da smo naivni - rekao je premijer.
Dio HDZ-ovaca s kojima smo jučer razgovarali nije bio zadovoljan njegovim stavom jer smatraju da se Pupovac nije dovoljno ogradio od svojih ranijih izjava u kojima je Hrvatsku usporedio s NDH.

- Premijer je blagoslovio izjavu Pupovca, zacrtao je put i očito je da ide na ostanak SDSS-a u koaliciji. On želi sada sve to smiriti, što je u redu, ali njegova reakcija je mlaka. Očekivali smo od njega čvršći stav, i to još prije dva tjedna. Ovdje se radi o ozbiljnim stvarima. Očekivao sam od Pupovca ispriku, ne može se današnja Hrvatska dovoditi u kontekst NDH - rekao je Jutarnjem listu jučer jedan istaknuti član stranke.

Nezadovoljstvo je izrazio i HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač. On je prije nekoliko dana izjavio kako SDSS nema što raditi u vladajućoj koaliciji ako se Pupovac ne ispriča, a onda je nakon tiskovne konferencije Milorada Pupovca za RTL izjavio da je “razočaran, sablažnjen, nezadovoljan”.

- Očekivao sam da će gospodin Pupovac reći da je pogriješio, da mu ne pada na pamet uspoređivati Hrvatsku s NDH, da ne dijeli razmišljanja Aleksandra Vučića. Iskreno govoreći, sada, pod ovakvim dojmom, da sam predsjednik HDZ-a, Pupovcu bih se zahvalio, a stranačkim tijelima predložio da se raskine dogovor s SDSS-om. Ovo je maltretiranje hrvatske javnosti - kazao je Kovač, koji je tom prilikom potvrdio da će se na unutarstranačkim izborima kandidirati za predsjednika stranke.

- I Kovač traži svoj prostor, ovo je tema koja dobro privlači naše birače - komentirao je Kovačeve izjave jedan od sugovornika iz stranke.

Nove poteze najavili su i iz Hvidre. Danas u 13 sati trebao bi se sastati njihov glavni Odbor na kojem će odlučiti o daljnjim koracima. Hvidra je, podsjetimo, već ranije tražila ispriku Milorada Pupovca ili raskid koalicije sa SDSS-om. Jučer su rekli da od svog stava ne odustaju.

- Svoje zahtjeve nećemo povući, a još ćemo ih i proširiti. Tražit ćemo i očitovanje ministra policije jer je minimum da se utvrdi postoje li elementi kaznenog djela u riječima Milorada Pupovca. To bi se trebalo voditi po službenoj dužnosti - poručili su iz Hvidre. Nekoliko braniteljskih udruga već je u Sabor uputilo zahtjev za održavanje tematske sjednice saborskog Odbora za ratne veterane. Kažu kako očekuju da se ti problemi riješe u institucijama, a ne na ulici.

- Ako nas ponovno odbiju oko te sjednice, znat ćemo kako ćemo glasati na izborima - poručio je jučer čelnik jedne braniteljske udruge. Ipak velik dio HDZ-ovaca ne misli da će situacija s Miloradom Pupovcem dovesti do veće krize.

- To neće proizvesti veće potrese, ali nakon svega ostaje gorak okus - komentirao je jedan član HDZ-a.