SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GRAĐEVINA
 
Novi podaci svjedoče o oporavku građevinskog sektora
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 26.07.2017. - 09:58:00
Zadnja izmjena: 26.07.2017. - 09:58:57
ANALIZA - Sa sporadičnom iznimkom u siječnju pozitivan trend godišnjeg rasta obujma građevinskih radova koji datira od siječnja 2016. nastavljen je i u svibnju. 

Prema posljednjim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova u svibnju ove godine zabilježio je mjesečni pad od 1,3% (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) dok je na godišnjoj razini (prema kalendarski prilagođenim podacima) obujam građevinskih radova za 1,0% viši u odnosu na isti mjesec 2016. godine.

Posljednje DZS-ovo izvješće potvrđuje da je nastavak pozitivnog trenda na godišnjoj razini prvenstveno posljedica rastuće građevinske aktivnosti na zagradama (gdje je od studenog 2015. zabilježena godišnja stopa rasta koja je u svibnju iznosila 5,8%). Istovremeno, uz nekoliko sporadičnih iznimaka trend godišnjeg pada građevinske aktivnosti na ostalim građevinama traje od rujna 2015. (prema kalendarski prilagođenim podacima) pri čemu je u svibnju u odnosu na svibanj 2016. zabilježen pad od 3,2% u promatranom segmentu.

Na navedeno su upućivali i podaci o kretanju izdanih građevinskih dozvola u svibnju kada je izdano ukupno 861 građevinska dozvola (mjesečni rast od 4,2%, te godišnji 23,5%). Od ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola u svibnju 82,2% se odnosi na izgradnju zgrada koje su u promatranom mjesecu zabilježile godišnji rast od 28%. Štoviše, u prvih pet mjeseci mjeseca ove godine izdano je čak 34,6% više građevinskih dozvola za izgradnju zgrada nego u istom razdoblju lani. Također, podaci za pokazuju da je u svibnju predviđena vrijednost radova iskazanih u ukupnim izdanim građevinskim dozvolama iznosila 2,436 mlrd. kuna (godišnji rast od 75%), od čega se gotovo 70% odnosi na zgrade, a ostatak na ostale građevine. U razdoblju od siječnja do svibnja ove godine predviđena vrijednost građevinskih radova dosegnula je 11,2 mlrd. kuna (godišnji rast od gotovo 59%).

Potonje potvrđuje nastavak pozitivnih trendova u kretanju građevinskih pokazatelja koji su u prošloj godini zabilježili pozitivne pomake. Podsjetimo, u 2016. godini je broj izdanih građevinskih dozvola zabilježio snažan dvoznamenkasti rast od 26,7% te je i treću godinu zaredom predviđena vrijednost građevinskih radova iskazanih u izdanim dozvolama porasla na godišnjoj razini (za 11,7%). Bez obzira što ohrabruju navedeni podaci, činjenica je da su u prošloj godini broj izdanih građevinskih dozvola i vrijednost predviđenih radova još uvijek značajno niži u odnosu na pretkriznu 2008. godinu.

U narednim razdobljima očekujemo da bi se postupni blagi oporavak građevinske aktivnosti mogao nastaviti, pozitivno potaknut investicijama privatnog i javnog sektora, ali i boljom iskoristivošću sredstava iz EU fondova. Navedeno, prema navodima HNB-a, potvrđuje i kretanje pokazatelja poslovnog optimizma u građevinarstvu, koji se unatoč blagom pogoršanju u svibnju i lipnju i nadalje nalazi na relativno visokim razinama iz pretkriznog razdoblja.