SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Novi rast azijskih indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.08.2018. - 08:07:00
Zadnja izmjena: 28.08.2018. - 08:43:37
TOKIO – Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući novom rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu nakon što su SAD i Maksiko postigli dogovor o trgovini.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,4 posto. 

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Šangaju, pak, stagniraju.

Azijskim ulagačima vratila se sklonost prema riziku zahvaljujući jučerašnjem novom rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, drugi dan zaredom. Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, također je dosegnuo novu rekordnu razinu.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se dogovoru o trgovini između SAD-a i Meksika, što je smanjilo zabrinutost ulagača u vezi trgovinskih tenzija između Washingtona i njegovih partnera.

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je jučer da su nakon dugih pregovora o izmjeni Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) SAD i Meksiko zaključili "jako dobar" trgovinski sporazum.

Taj bilateralni sporazum zamijenit će pakt o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan prije 24 godine.

"Ovo je veliki dan za trgovinu. Ovo je zaista dobar sporazum za naše dvije zemlje", kazao je Trump.

Pregovori o izmjeni NAFTA-e traju godinu dana, a dvije strane su tijekom vikenda održale maratonski sastanak kako bi postigle sporazum. Kanada, također potpisnica NAFTA sporazuma, nije sudjelovala u ovoj fazi pregovora, no pregovori između SAD-a i Kanade počet će uskoro.

Sukobi između SAD-a i njegovih najvećih trgovinskih partnera pritišću tržišta u većem dijelu ove godine, pa su držali ulagače u neizvjesnosti unatoč stabilnom rastu američkog gospodarstva i odličnim poslovnim rezultatima kompanija.

Sada se, pak, situacija ponešto poboljšava, no neki su analitičari i dalje oprezni.

„Vijest o sporazumu između SAD-a i Meksika potaknula je sklonost ulagača prema riziku. No, teško je iz toga izvući veću vrijednost, s obzirom da SAD i dalje prijeti svakoj zemlji i postavlja svoja vlastita mjerila. Oprezni smo prema trenutnom jačanju sklonosti prema riziku i smatramo ga kratkoročnim", navode analitičari ANZ banke u bilješci klijentima.

Analitičari JPMorgana kažu, pak, da je dogovor SAD-a i Meksika pozitivan, s obzirom da se smanjuje rizik od globalnog trgovinskog rata. No, kažu i da taj dogovor nije nužno pozitivan za ishod pregovora između SAD-a i Kine.

Predstavnici te dvije zemlje prošloga su tjedna održali dvodnevne pregovore o trgovini, no bez nekog napretka, a sukob dvaju najvećih svjetskih gospodarstava intenziviran je jer su jedno drugom nametnuli dodatne carine na uvoz robe vrijedan 16 milijardi dolara.

Tenzije između Washingtona i Pekinga i dalje će, kažu analitičari, pritiskati tržišta.

A na valutnim tržištima dolar slabi treći dan zaredom, od kada je u petak predsjednik američkog Feda Jerome Powell kazao da će američka središnja banka nastaviti s povećanjem kamata, ali postupno, ovisno o budućim gospodarskim pokazateljima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 94,84 boda, blizu najniže razine u mjesec dana, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,075 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskom jenu porasla s jučerašnjih 111,05 na 111,25 jena.

No, američka je valuta oslabila prema europskoj, pa je tečaj eura porastao s jučerašnjih 1,1630 na 1,1680 dolara, blizu najviše razine u mjesec dana.

Cijene nafte, pak, posljednjih dana blago rastu. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala 10-ak centi, na 76,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5 centi, na 68,90 dolara.