SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SJAJNE BROJKE
 
Novi rekordi na sarajevskom aerodromu
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 06.09.2019. - 09:22:19
SARAJEVO - Sarajevski aerodrom zabilježio je najprometniji avgust od kada je otvorio svoja vrata prije 50 godina.

Zračna luka je tokom avgusta zabilježila 178.943 putnika, što predstavlja povećanje za 12,18%, odnosno 19.437 putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine. U ovoj godini do danas aerodrom je imao 817.606 putnika, što predstavlja povećanje za 9,15% ili 68.578 putnika više, izvještava blog flyingbosnian.

Dvocifreno povećanje broja putnika potaknulo je uvođenje više letova do Saudijske Arabije, Kuvajta i Bahreina. Tokom avgusta FlyBosnia je obavljala dnevne letove za Rijad, dva puta sedmično za Jeddah i Kuvajt, te jedan sedmični let za Bahrein, Gassim i Monastir. Također, avioprijevoznik je prošlog mjeseca izveo 12 letova iz Medine do Sarajeva, dovodeći oko 1.700 bošnjačkih hodočasnika koji su se vraćali kući sa hodočašća.

Flynas je imao snažnu prisutnost u Sarajevu tokom prošlog mjeseca svojim dnevnim letovima iz Rijada i pet sedmičnih letova iz Jeddaha. U početku je Flynas planirao 3 sedmična leta iz Rijada i dva sedmična leta iz Jeddaha, ali zbog izuzetno velike potražnje letovi su nadograđeni na dnevni i pet sedmičnih letova.
Qatar Airways značajno je povećao kapacitet na ruti Doha-Sarajevo, nadograđujući kapacitete sa Airbusa 320 na Airbus 321 u prvoj polovici mjeseca, a opet ga povećavši na Airbus 330-200 tokom druge polovice avgusta.

Od prve sedmice juna do posljednje sedmice avgusta potražnja za sjedištima u avionima iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta, Bahreina i Omana svake godine raste, zbog brojnih turističkih agencija koje nude pakete za odmor u Bosni i Hercegovini i halal turizam.

U protekle tri godine mnogi turisti iz ovih zemalja prebacili su se s odmora u Turskoj i drugim evropskim zemljama u Bosnu i Hercegovinu zbog njene gostoljubivosti prema muslimanskom stanovništvu i sigurnosti.