SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Novi rekordi na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.07.2017. - 09:41:07

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu svi najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.

Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na 21.640 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,54 posto, na 2.473 boda, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na rekordna 6.385 bodova.

Svi najvažniji indeksi dosegnuli su rekordne razine, a među najvećim je dobitnicima jučer bio tehnološki sektor jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova, kao što su Apple, Alphabet i Facebook.

Pritom ih nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo rezultati IBM-a, zbog čega je cijena dionice te kompanije pala više od 4 posto.

Dionica Morgan Stanleya poskupila je, pak, više od 3 posto jer je ta banka ostvarila veći rast dobiti nego što su analitičari očekivali. Ipak, KBW bankarski indeks oslabio je 0,4 posto.

"Zarade banaka vrlo su dobre, no nedovoljno dobre da bi se nastavio rast cijena njihovih dionica. Ulagači su očekivali dobre rezultate, kao i povećanje kamata Feda, pa su dobre vijesti već ugrađene u cijene dionica banaka. Stoga ih je teško dodatno podići", objašnjava Giri Cherukuri, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Ulagače je jučer ohrabrila i procjena Fedove podružnice u Atlanti prema kojoj bi američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju trebao porasti 2,5 posto na godišnjoj razini, znatno brže u odnosu na 1,4 posto u prvom kvartalu.

"Tržišta su fokusirana na fundamente, a zarade kompanija i jačanje gospodarstva podržavaju dionice", kaže Quincy Krosby, strateg u tvrtki Prudential Financial.

A nakon prvih poslovnih izvješća kompanija analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade tvrtki iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,7 posto, a prihodi za 4,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na europskim burzama su cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 7.430 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 posto, na 12.452 boda, a pariški CAC 0,83 posto, na 5.216 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.