SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEŠKE INVESTICIJE
 
Novi zakon: Svako ulaganje iznad 75 milijuna kuna postaje strateško
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 12.11.2017. - 09:11:59
ZAGREB - Ulaganje iznad 75 milijuna kuna, što je oko deset milijuna eura, može biti strateški investicijski projekt za državu, pa će prema tome njegovi investitori moći računati na brže postupanje uprave kad je njegova realizacija u pitanju.

Predlaže to Vlada novim zakonom o strateškim investicijskim projektima, a posebice će biti zanimljivo kako će ga u parlamentu dočekati zastupnici vladajućeg HDZ-a jer su samo prije četiri godine kod donošenja prve verzije tog zakona Vladi Zorana Milanovića spočitavali da je odredila smiješan iznos od 150 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna eura, kao uvjet da neki projekt bude strateški.

Sada je taj iznos prepolovljen, a potpredsjednica Vlade Martina Dalić objasnila je da je prvi zakon dosad izmijenjen dva puta, a da se na potpuno novi ide na temelju iskustva provedbe dosadašnjega, s ciljem da se strateške investicije što prije pripreme i dovedu do faze izvođenja.

Osim toga na projekte koji se ostvaruju na potpomognutim područjima, otocima, ali i onima iz područja poljoprivredne proizvodnje, ribarstva i šumarstva nužna ulaganja se smanjuju s 20 na 10 milijuna kuna. Potpredsjednica Dalić je pojasnila i da je najviše projekata među onima koji su proglašeni strateškim, onih koje država financira, a da se novim zakonom želi postići jačanje privatnih investicija.

Novosti će biti i u dokazima koje investitori moraju dati da imaju osiguranja ulaganja, pa su tako dosad morali dokazati da raspolažu s 10 posto ukupne vrijednosti projekta i to prilažući dokaz o oročenom depozitu ili bankarsku garanciju, a sada se taj iznos smanjuje na pet posto s time da dokaz može biti i pismo namjere banke da financira projekt ili dokaz da je investitor u pripremu projekta već uložio pet posto ukupne investicije.– Ta izmjena je važna zbog toga da cijela procedura bude atraktivnija za privatne projekte, pojasnila je Dalić.

Obvezno će biti i potpisivanje sporazuma između Ministarstva gospodarstva i investitora o tome koje će aktivnosti ministarstvo i njegova operativna skupina poduzeti prema investitoru, ali će on sadržavati i rokove u kojima će ulagač započeti investiciju. Sporazum bi se potpisivao prije no što se projekt proglasi strateškim, što bi investitorima dalo veću sigurnost.