SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRBIJA I MEDIJI
 
NUNS i NDNV: Od 2016. registrovan 81 slučaj pritisaka i napada državnih funkcionera na novinare
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 24.01.2019. - 12:46:03
BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su danas kako su naveli, „nove slučajeve bahatog ophodjenja državnih funkcionera prema novinarima i nastavak pritiska vlasti na medije“, podsećajući da je od 2016. zabeležen 81 slučaj pritisaka, napada, omalovažavanja i diskriminacije novinara i medija od strane državnih funkcionera.

NUNS i NDNV su u saopštenju ocenili da su sve vrste pritisaka na medije i uticaj na njihovu uređivačku politku, kao i neprimereni način komunikacije najviših državnih funkcionera sa novinarima – neprihvatljivi.

Udruženja su kao primer takvog ponašanja državnih funkcionera naveli gostovanje generalnog sekretara predsednika Republike i visokog funkcionera SNS-a Nikole Selakovića na Radio-televiziji Srbije uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina, kada je nezadovoljan izveštavanjem javnog servisa, rekao: „Na početku moram da kažem da glavni i jedini razlog, zašto sam danas vaš gost, je poštovanje na prvom mestu prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a zatim i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer ono što imam dužnost da kažem kao gradjanin Srbije posle jučerašnjeg izveštavanja o ovoj, ali i o nekim drugim temama, ja na RTS-u danas uopšte ne bih bio“.

„Samo dan kasnije, na sednici Nacionalnog konventa o EU, kada je novinarka N1 pitala šefa delegacije EU Sema Fabricija da prokomentariše činjenicu da niko od predstavnika Vlade Srbije nije pomenuo temu slobode medija, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ušla je u verbalni sukob sa novinarkom i na kraju rekla: „Da li mislite da je neumoljivo potrebno da pomenem slobodu medija zato što vi to želite? Sloboda medija znači da mogu da vam odgovorim na način na koji ja mislim da treba“.

NUNS i NDNDV su podsetili da je položaj nosilaca javnih i političkih funkcija u medijima definisan Zakonom o javnom informisanju u čijem članu 8 stoji da „izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povredjenim iznošenjem tih mišljenja“.

„Još jednom pozivamo javne funkcionere da prestanu sa pritiscima diskriminacijom novinara i medija. Neophodno je da svi akteri na javnoj sceni poštuju kulturu govora i dijaloga i da na taj način svojim primerom pokažu da poštuju demokratske vrednosti za koje se deklarativno zalažu“, stoji u saopštenju.