SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POZIV
 
Objavljen javni poziv za privatizacionog savetnika za PKB Korporaciju
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 13.06.2017. - 10:08:19
BEOGRAD - PKB Korporacija Beograd objavila je danas javni poziv za dostavljanje ponuda za privatizacionog savetnika.

Rok za podnošenje ponuda je sedam dana od dana objavljivanja oglasa, a biće otvorene 22. juna.

Pravo učešća u potupku imaju ponudjači koji su u svaku od poslednje tri godine imali prihod od najmanje 500 miliona dinara, kao i da imaju najmanje 30 zaposlenih i da su pružali usluge privatizacionog savetnika od 2012. do 2017. godine na teritoriji Srbije.

Pisma o zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a u februaru ove godine dostavilo je osam investitora iz Srbije i sveta.

Navedeno je da su za PKB zainteresovani jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, NR Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije.

Tada je potvrdjeno da pisma dostavile srpske kompanije Industrija mesa "Matijević" i MK Komerc, kao i Al Dahra iz Ujedinjenih Aparskih Emirata, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena ne mogu da budu objavljena.

PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvodjača mleka u Evropi, zapošljava 1.782 radnika od kojih 120 u zavisnim preduzećima.

Ratarsku proizvodnju PKB organizuje na 20.500 hektara obradivog zemljišta i ima oko 23.000 grla stoke, a 2016. godine je proizvedeno 60 miliona litara mleka, od čega je oko 56 miliona litara prodato.

PKB učestvuje sa 10-12 odsto u ukupnoj količini proizvedenog mleka u Srbiji i sa 53 odsto u snabdevanju tržišta Beograd.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je 19. januara ove godine javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizaciju PKB-a i četiri zavisna preduzeća Poljoprivredna avijacija PKB, EKO LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Na tender za prodaju PKB-a, raspisan krajem 2015, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine bila je oko 154 miliona evra.