SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SIMBOLI
 
Obnova simbola otpora: Vukovarski vodotoranj iduće godine u novom ruhu
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 18.11.2017. - 09:48:00
Zadnja izmjena: 18.11.2017. - 09:52:21
VUKOVAR - Vukovarski Vodotoranj zasigurno je jedan od najvećih simbola nove hrvatske države. Mitsku priču o braniteljima koji su svaku noć postavljali na njegov vrh hrvatsku zastavu, da bi nakon svanuća služila okupatoru kao meta za vježbanje, znaju već svi. 

Branitelji se zovu Ivica Ivanik i Hrvoje Džalto. Da se ne zaborave imena...

Kroz rupu na krovu vidi se zastava koja je vijorila svako jutro tijekom opsade Vukovara. Novac za obnovu Vodotornja, simbola hrvatskog otpora, donirali su brojni građani, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva.

Obnova Vodotornja počela je u svibnju ove godine i nakon godinu i pol bi trebala biti gotova. Boris Benić mladi je, ali iskusan glavni inženjer na gradilištu. Kaže da je posao veliki inženjerski izazov, ali i velika čast i „priča za unuke“.

Put do vrha je složeni labirint skela, razorenog čelika i starih konstrukcija.

Razmjeri oštećenja najbolje se vide iznutra. Projekt je izuzetno zahtjevan, trenutno se skidaju svi oštećeni dijelovi, ali nikada se ne zna kakva oštećenja će se naći „ispod površine“.

Više od 40.000 prostornih metara skele je montirano na Vodotoranj.

Do vrha tornja vodi 250 stepenica. Penjanje starim stepeništem do vrha je zbog pogleda ipak vrijedan „rizik“.

Ubuduće, do vrha će se moći panoramskim dizalom s dunavske strane Vodotornja ili stubištem kroz njegovu unutrašnjost, zbog čega će sada prilično izbušeni strop biti na probijen kako bi se napravio otvor za izlazak na krov. Za obnovu Vodotornja i uređenje okoliša predviđeno je 37 mil. kuna, od čega je polovica osigurana donacijama građana i tvrtki, a 18,5 mil. dolazi iz državnog proračuna. U drugoj fazi radit će se ugostiteljski objekt, amfiteatar i dječje igralište, a sve bi trebalo biti gotovo do kraja 2018. godine. Tada će u Vodotornju posao naći 15-20 ljudi, koliko ih se planira zaposliti na uređenju, održavanju i funkcioniranju objekta koji će postati još atraktivniji.

Vukovarski Vodotoranj, visok 50 m i obujma 2200 prostornih metara vode, izgrađen je potkraj šezdesetih godina u tadašnjem gradskom perivoju i izletištu tzv. "Najpar-bašči", na ulazu u vukovarsko naselje Mitnicu. Prema zapremnini i veličini bio je jedan od najvećih objekata tog tipa u Europi. Sve do rata, na vrhu Vodotornja nalazio se restoran s vidikovcem na Vukovar, Dunav i okolno srijemsko vinogorje. Tijekom srpske agresije na Vukovar, Vodotoranj bio je jedna od najčešćih meta neprijateljskog topništva koje mu je nanijelo više od šest stotina oštećenja.

Fotografija: Deutsche Welle