SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NELEGALNO
 
Obrat: Johnsonova suspenzija parlamenta ipak nelegalna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.09.2019. - 11:48:18
LONDON - Iako je prije samo tjedan dana najviši građanski sud Škotske proglasio legalnom odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da suspendira britanski parlament, u srijedu je došlo do obrata.

Isti je sud nakon žalbe, odlučio kako je suspenzija parlamenta ilegalna proglasivši taj Johnsonov potez pokušajem opstrukcije parlamenta.

Vijeće sastavljeno od trojice sudaca presudilo je u korist grupe političara iz različitih stranaka koji su doveli u pitanje legalnost premijerovog poteza.

Riječ je o obratu jer je isti sud prije samo tjedan dana odlučio kako Johnson time nije prekršio zakon. Suci su zaključili kako je suspenzija bila motivirana željom da se opstruira parlament.

'Sud će proglasiti zahtjev britanskog premijera kraljici za suspenzijom parlamenta nezakonitim i time će poništiti efekte suspenzije', poručili su suci.

Podsjetimo, najviši građanski sud Škotske prošle je srijede legalnom proglasio odluku premijera Borisa Johnsona da kasnije ovoga mjeseca suspendira britanski parlament do samo dva tjedna prije nego Britanija napusti Europsku uniju rekavši kako to nije pitanje o kojem treba odlučivati sudac.

Sudac Raymond Doherty je odbacio tužbu 75 proeuropskih parlamentaraca o blokiranju suspenzije, koje protivnici kritiziraju kao potez šefa vlade kako bi ih spriječio da blokiraju Brexit bez dogovora 31. listopada.

'Moje stajalište je da nije bilo kršenja zakona', izjavio je sudac Doherty.