SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FINANSIRANJE
 
OC Jahorina u javnoj ponudi prikupio 10,37 mil. KM za investicije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.11.2017. - 16:16:59
BANJA LUKA - U javnoj ponudi obveznica Jahorina OC a.d. Pale - danas je upisano 10.375.000 obveznica u vrijednosti od 10.375.000,00 KM.

Time je javna ponuda, kojom OC Jahorina želi doći do novca radi investiranja u uređenje postojećih ski staza i u izgradnju sistema za vještačko osnježavanje u potpunosti uspjela, izvještava Indikator.ba. 

Prikupljenim novcem OC Jahorina će, kako je najavljeno u propsektu emisije, cijelo skijalište pokriti sistemom za vještački snijeg, od Poljica od Prače čime bi se postigla maksimalna funkcionalnost skicentra. Procijenjena vrijednost izgradnje vještačkog osnježavanja je 7 miliona KM, a tome treba dodati i izgradnju akumulacije za oko 75.000 metara kubnih vode za što je potrebno milion KM, te obezbjeđenje dovoljne količine vode za vještačko osnježavanje što iziskuje još 700 hiljada KM. 

Olimpijski centar Jahorina predviđa i ulaganje 800 hiljada KM za uređenje staza, kao i uređenje hotela Bistrica i izgradnju ljetnih sadržaja, čime bi se značajno unaprijedio kvalitet usluga. Kad je riječ o ljetnim sadržajima bilo bi investirano 400 hiljada KM u izgradnju adrenalinskog parka, zip lajna i teretana na otvorenom, a 200 hiljada KM namijenjeno je za marketinške kampanje, razvoj brenda, nastup na sajmovima i slično. 

Dovršenje investicionog ciklusa važno je za OC Jahorina i zbog Zimskih olimpijskih igara mladih 2019. godine, koje će se dijelom održavati i na olimpijskoj planini. 

Izvršenje obaveza po osnovu emitovanih obveznica prvenstveno će se osigurati zalogom na nekretninama u vlasništvu društva, procijenjene tržišne vrijednosti u iznosu 15 miliona KM, uključujući šestosjedne žičare Ogorjelica I i Polјice.