SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Očekivanja produljenog razdoblja smanjene opskrbe podigla cijene nafte iznad 64 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.11.2017. - 18:48:40
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 64 dolara, poduprte očekivanjima da će proizvođači na sastanku krajem mjeseca donijeti odluku o smanjivanju opskrbe i nakon isteka aktualnog sporazuma.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,22 dolara. Na američkom je tržištu ostala gotovo nepromijenjena i iznosila je 57,26 dolara.

Više razine cijena rezultat su nastojanja koje predvode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija da se smanjenjem proizvodnje ponuda približi potražnji i tako uravnoteži tržište. Dodatnu potporu cijenama pruža i snažna potražnja i pojačane političke napetosti.

Na tržištu očekuju da će članice OPEC-a na sastanku krajem mjeseca dogovoriti nastavak smanjenja proizvodnje i nakon isteka važećeg sporazuma krajem ožujka iduće godine.

"Na tržištu su nedvojbeno i dalje uvjereni da će OPEC uspjeti u dostatnoj mjeri izbalansirati tržište produljenjem razdoblja smanjene proizvodnje. Pozornost se stoga usmjerava na svaku vijest koja potkrepljuje te procjene", tumače analitičari Commerzbanka.

"Čak ni znatno slabiji uvoz kineske nafte u listopadu ni povećanje proizvodnje nafte u SAD-u na rekordne razine nisu na dulji rok spustili cijene nafte", dodaju.

U petak je saudijski list Al Hayat prenio izjavu ministra energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhaila bin Mohammed al-Mazrouija da će proizvođači nafte bez većih teškoća donijeti odluku o produljenju sporazuma o smanjenoj proizvodnji.

"Tržištu treba mala korekcija. Nitko ne govori o tome da se razdoblje smanjene proizvodnje neće produljiti". rekao je novinarima dužnosnik UAE-a, dodajući da je naglasak zapravo na tome koliko bi to razdoblje trebalo trajati.

Cijene također podupire snažna potražnja u jugoistočnoj Aziji, očitovana u upola manjem broju tankera s uskladištenom naftom u blizini Singapura i u Maleziji.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 61,72 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.