SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Očekivanja veće potražnje podigla cijene nafte na 49 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.06.2017. - 15:51:44
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 49 dolara, poduprte špekulativnim kupovinama u očekivanju veće potražnje u drugoj polovini godine koja bi značila i manji višak u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 74 centa višoj cijeni, od 46,58 dolara.
Trgovci objašnjavaju današnji rast cijena podacima koji pokazuju da su špekulanti pojačali ulaganja u terminske ugovore, kupujući velike količine nafte za isporuke u predstojećem razdoblju.

"Trgovci koji špekuliraju s rastom cijena nafte spremili su se za tehnički oporavak (tržišta)", konstatira Stephen Schork.

"Na pragu smo druge polovine godine kada se razlika između ponude i potražnje obično smanjuje pa su krenule glasine da su cijene dotaknule dno", tumači u bilješci analitičar PVM Oil Associatesa Stephen Brennock. Upozorava ipak da su takve glasine preuranjene s obzirom na istodobno povećanje proizvodnje u SAD-u, Nigeriji i Libiji.
Trgovci na financijskim tržištima uvjereni su da će cijene rasti dok je fizičko tržište i dalje preplavljeno naftom, ponajprije zbog pojačane proizvodnje u Sjedinjenim Državama.

Prema podacima savjetodavne kompanije Baker Hughes, objavljenima u petak, američki su proizvođači u prošlom tjednu otvorili devet bušotinskih postrojenja, čiji je broj tako dosegnuo 741. To znači da ih je najviše od travnja 2015. godine.

Američka je proizvodnja od sredine prošle godine porasla više od 10 posto, potkopavajući nastojanja ostalih vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da smanjenom proizvodnjom vrate zalihe na petogodišnji prosjek.
Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 45,48 dolara, što znači da je bila 30 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.