SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIGARETE
 
Od jula poskupljuju cigarete Fabrike duhana Sarajevo i TDR-a
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 13.06.2017. - 20:55:27
SARAJEVO - Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH najavljeno je poskupljenje cigareta iz asortimana Fabrike duhana Sarajevo za 0,20 KM od 1. jula ove godine.

Pored FDS-a poskupljenje je najavio i TDR d.o.o Sarajevo, čiji proizvodi bi trebali poskupjeti od 5. jula ove godine. Nakon tradicionalnog godišnjeg poskupljenja cigareta u BiH, kompanija Philip Morris je već 1. juna povećala cijene 19 vrsta cigareta za 10 ili 20 feninga.

Nova poskupljenja nemaju nikakve veze s onim koja će se desiti naredne godine s obzirom na to da proizvođač dostavlja izmijenjene cijene cigareta, što je stvar poslovne politike svakog proizvođača. 

U prijevodu to znači da cigarete mogu poskupjeti kad god to proizvođač želi, ali u novu cijenu mora biti ugrađena i plaćena akciza u skladu s Odlukom o posebnoj ili minimalnoj akcizi za tu godinu. 

Tako će, naprimjer, od 1. jula građani BiH za paklicu Aure gold izdvajati 4,70 KM, za Drinu Gold 4,30 KM, a za Code Blue 4,20 KM. 

Od početka 2018. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini, a koje će morati biti usklađene s odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu.