SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Od kraja ove godine električni autobusi zamenjuju trolejbuse u centru Beograda
Autor/izvor: SEEbiz / Večernje novosti / eKapija
Datum objave: 11.02.2018. - 11:44:00
Zadnja izmjena: 11.02.2018. - 19:06:50
BEOGRAD - Trolejbusi koji krstare centrom Beograda do kraja 2018. godine mogli bi da odu u istoriju. Njih bi trebalo da zamene elektroautobusi, koje Grad ima u planu da nabavi.

Urađene su analize i e-busevi su se pokazali kao isplativi, a gužve u gradu bi se sigurno smanjile.

- U budućnosti planiramo da elektroautobusima zamenimo trolejbuse. Tako bismo skinuli kontaktnu mrežu iz centra grada - kaže za Novosti Uglješa Mitović, sekretar za javni gradski prevoz.

On ističe da ne bi bilo ni zastoja na ulicama kada trolejbus stane, a ni kašnjenja u redu vožnje pošto jedna pokvarena "trola" zaustavi sve ostale.

- Analize su urađene i, prema procenama, potrebno je da za početak kupimo oko 60 elektrobuseva, kako bismo mogli da zamenimo jedan broj trola.

Zamena trolejbusa novim modernim autobusima popravila bi kvalitet prevoza u centru prestonice, ali i vazduha, pošto ova vozila ne troše gorivo.

Prvi kineski elektro-autobusi u prestonici saobraćaju na liniji E1, od Vukovog spomenika do Delta City-ja. Osim što su se pokazali kao jeftiniji za održavanje od klasičnih autobusa, i to čak deset puta, napravili su velike uštede i u potrošnji energije. Dugoročno gledano, troškovi održavanja su im povoljniji u odnosu na autobuse, jer ne zahtevaju skupe komponente koje se na autobusima često kvare. Ujedno, ova moderna vozila ne emituju štetne materije, a energetska efikasnost je pet puta veća od klasičnog autobusa.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.