SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK
 
Odgođen štrajk u Croatia Airlinesu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.07.2018. - 06:34:07
ZAGREB - Sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) u petak poslijepodne, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, odgodili su početak štrajka najavljenog za ponedjeljak kako bi se u razumnom roku osigurali potrebni preduvjeti za zaključenje kolektivnog ugovora.

Sindikat ORCA u priopćenju navodi da je održan sastanak s premijerom Plenkovićem, kojem su iznijeli sve probleme Croatia Airlinesa te svoje viđenje trenutne situacije.

U sindikatu kažu da je premijer, s obzirom na informacije koje je primio od njih, iskazao spremnost osigurati sve potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora.

"S obzirom na dobivena jamstva na današnjem sastanku, ORCA odgađa početak najavljenog štrajka kako bi se navedeni preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku", stoji u priopćenju.

Tu informaciju potvrdili su Hini i iz HSPP-a navodeći da je premijer tu odigrao značajnu ulogu.

Sindikat ORCA izvijestio je također da Županijski sud u Zagrebu na današnjoj raspravi u povodu tužbe Croatia Airlinesa nije utvrdio štrajk nezakonitim te da su unatoč tužbi poslodavca, ispunjeni svi uvjeti za početak štrajka sukladno najavi 9. srpnja u 6 sati.

Sindikati su u utorak Upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavili štrajk zbog neprihvaćanja svoga prijedloga kolektivnog ugovora.

O odgodi štrajka oglasili su se i iz Uprave.

Croatia Airlines kao poslodavac danas u 17 sati dobio je službenu obavijest sindikata ORCA u kojoj se navodi kako navedeni sindikat odgađa najavljeni štrajk, koji je trebao početi u ponedjeljak, 9. srpnja 2018.

U skladu s tim Croatia Airlines obustavio je pripremu kriznog reda letenja i sve letove planirane u ponedjeljak, 9. srpnja 2018., te dalje, planira obaviti prema redovitom redu letenja.

Odlukom Uprave istodobno su ukinute i mjere, koje su se planirale provesti kako bi se štetne posljedice štrajka umanjile što je više moguće (poništenje odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza; isplata plaća za srpanj i razdoblje koje slijedi prema Pravilniku o radu umjesto prema bivšem Kolektivnom ugovoru; razmjerno umanjenje plaća i svih dodataka na plaću radnicima koji štrajkaju, uvođenje obveze članovima posada sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih; uvođenje prekovremenog rada radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka).

Uprava Croatia Airlinesa još jednom poziva sindikat ORCA na pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za potpisivanje novoga kolektivnog ugovora, očuvanje socijalnog mira i zaštitu prava svih radnika, i to u skladu s mogućnostima tvrtke i ciljem da se osiguraju financijska stabilnost i buduće planirane poslovne aktivnosti. Činjenica je da je Croatia Airlines na Županijskom sudu u Zagrebu podnio tužbu u kojoj jeosporio zakonitost najavljenog štrajka. Sud danas nije donio odluku o zakonitosti štrajka i novo pravno ročište zakazano je u ponedjeljak, 9. srpnja 2018., a kompanija pritom napominje kako su zbog odgode štrajka nastupile nove okolnosti", stoji u priopćenju.