SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Odgoj djece prema vjeri HDZ izbacio iz Obiteljskog zakona
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 04.05.2018. - 09:03:40
ZAGREB - Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić Predsjedništvu HDZ-a predstavila je novi nacrt Obiteljskog zakona čije su ranije radne verzije već izazvale polemike u javnosti. 

Zakon bi uskoro trebao biti upućen u javnu raspravu, a čini se da se mijenja praksa prema kojoj vrh HDZ-a nije bio upoznat sa zakonima koje Vlada priprema, piše Večernji list.

Ministrica je nacrt zakona predstavila u zadnjih 15-ak minuta prekjučerašnje sjednice Predsjedništva, a izgleda da će iz zakona ipak biti maknuta rečenica prema kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima. Na tome su inzistirali i partneri iz HNS-a, a posebice nakon što je vladajuću koaliciju nakon ratifikacije Istanbulske konvencije napustio konzervativni Hrast. Međutim, unatoč micanju te odredbe iz nacrta zakona, ona je sastavni dio niza međunarodnih ugovora koje je Hrvatska ratificirala, pa tako i Europske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. To znači da se mora poštovati, bila u Obiteljskom zakonu ili ne.

– Budući da je ta definicija već u drugim međunarodnim ugovorima, ništa ne mijenja na stvari što neće biti u Obiteljskom zakonu – komentirao je jedan član Predsjedništva HDZ-a. No dodao je kako je poruka s Predsjedništva da se dalje neće udovoljavati lijevo-liberalnim kritičarima koji su imali još zamjerki na ranije verzije zakona. Najviše prijepora doživjela je definicija obitelji prema kojoj supružnici bez djece nisu bili obitelj. Ta je definicija promptno izbačena iz zakona, zakon je premijer Plenković ekspresno povukao iz javne rasprave, a ministrica Murganić ispričala se zbog takve definicije obitelji.

Novi nacrt Obiteljskog zakona još nije predstavljen koalicijskim partnerima iz HNS-a, koji je imao niz primjedbi na prijašnje verzije zakona.

– Odredbu o tome da roditelji odlučuju o obrazovanju djece u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima HDZ nam je htio ubaciti u Zakon o odgoju i obrazovanju. Ali to smo spriječili, međutim zakon i dalje stoji kod premijera u kabinetu i nikako da ga pusti u saborsku proceduru – požalili su se u HNS-u. Svi zakonski prijedlozi, naime, prvo prolaze filtre u premijerovu kabinetu, a zatim idu u daljnju proceduru.

– Premijer Plenković u tom bi se pogledu trebao znatno ubrzati – smatraju u HNS-u. U HDZ-u kažu kako su svjesni da će Obiteljski zakon i dalje biti škakljiv, odnosno da će lijeva scena imati primjedbe, ali navodno više nisu spremni na ustupke. Ipak, zakon će morati biti usuglašen s HNS-om jer bez njihovih ruku u Saboru neće biti usvojen.