SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SJAJNE BROJKE
 
Odličan prvi kvartal Sonyja
Autor/izvor: SEEbiz / bug.hr
Datum objave: 03.08.2017. - 07:47:49

TOKIO - Sony je u svom prvom fiskalnom kvartalu, koji je trajao od 1. travnja pa do 30. lipnja ove godine, ostvario vrlo dobre rezultate.

Ostvaren je operativni profit koji je najveći ikad zabilježen što se tiče japanske tvrtke, a iznosio je 1,43 milijarde američkih dolara, što je rast na godišnjoj razini od 180,5%. Ipak, operativni profit je na razini onog rekordnog ostvarenog u prvom fiskalnom kvartalu 2007. godine.

Uspjehu je kumovala dobra prodaja Sonyjevih senzora za kamere koji se nalaze u većini današnjih modernih pametnih telefona, kao i uplata od osiguranja za štetu koju je Sonyjeva tvornica na jugu pretrpjela tijekom prošle godine uslijed potresa. Sonyjevi odjeli za televizore, pametne telefone i kamere ostvarili su dobre rezultate zahvaljujući smanjenju troškova.

Odjel zadužen za pametne telefone u prvom je fiskalnom kvartalu isporučio 3,4 milijuna pametnih telefona (rast od 10% na godišnjoj razini), a planovi o 16,5 milijuna isporučenih uređaja do kraja godine ostaju nepromijenjeni. Nešto lošije rezultate bilježi Game and Network Services, ponajviše zbog manje prodaje PlayStation 4 konzola te manjka privlačnih igara na tržištu, što je rezultiralo padom operativnog profita od 59,7% na godišnjoj razini.

Sony bi prema vlastitim predviđanjima fiskalnu godinu trebao završiti operativnim profitom od 4,5 milijarde američkih dolara, dok analitičari predviđaju operativni profit od oko 5,1 milijardu američkih dolara, što bi bio najbolji rezultat tvrtke u posljednjih 20 godina, nakon uspjeha iz ožujka 1998. godine kada su aktualni bili PlayStation konzola i film Ljudi u crnom.