SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROD
 
Odličan rod suncokreta, soje i repe u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 06.10.2014. - 10:38:04
BEOGRAD - Žetva suncokreta je pri kraju, rod je odličan, a prinosi soje i šećerne repe su izuzetno dobri, izjavila je Tanjugu direktorka doo "Industrijsko bilje" Olga Čurović.
Prinosi suncokreta kreću se oko tri tone po hektaru, a zbog velikih kiša je procenat ulja nešto niži nego što se očekivalo, rekla je Čurović.

Ukupna ovogodišnja proizvodnja te uljarice prognozira se na između 550.000 i 600.000 tona, navela je Čurović.

"Soja je počela da se skida, i njoj je ovo vreme pogodovalo. Prinosi su fantastični, onako kako čujemo sa terena, više od tri tone po hektaru, možda će biti i 3,5 tone u proseku u celoj zemlji", istakla je Čurović.

Ona je napomenula da je soja požnjevena sa 50 odsto površina, a očekuje da će ukupan rod biti veći od 500.000 tona, pa možda čak i od 600.000 tona.

Čurović je dodala da još nema zvaničnih podataka o kvalitetu soje i da treba sačekati kraj žetve i analize o sadržaju proteina u toj uljarici.

Ukupno, uljarica će u zemlji sigurno biti više od milion tona, a problem je u tome sto sada kreće i berba kukuruza, pa će biti velikih problema sa skladišnim prostorom i transportom, upozorila je Čurović.

Kada je reč o šećernoj repi, u toku je njeno vađenje sa ukupno zasejanih 70.000 hektara, a prinosi su ove godine, zbog velikih kiša takođe fantastični i veći su od 60, odnosno 70 tona po hektaru, istakla je Čurović.

Digestija, odnosno sadržaj šećera u kišnim uslovima je niska, ali isto se očekuje dobar rod od oko četiri miliona tona što će dati proizvodnju šećera od 600.000 tona, precizirala je Čurović.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.