SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TENDERI
 
Odložen izbor pobjednika za solarnu elektranu u Ulcinju
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
Datum objave: 03.10.2018. - 22:48:18
PODGORICA - Tenderska komisija je odlučila da prolongira za 15 dana rangiranje ponuda za zakup državnog zemljišta radi izgradnje solarne elektrane u Ulcinju.

Prema informacijama "Vijesti", Komisija je konstatavala određene nejasnoće i traži dodatna tehnička pojašnjenja . To ne podrazumijeva poboljšanje, odnosno izmjenu ponuda. O produženju roka će informisati Vladu u četvrtak. Obaveza Komisije bila je da u roku od 30 dana, odnosno do 3. oktobra donese odluku o pobjedniku na tenderu i dostavi je Vladi na odlučivanje.

Za zakup zemljišta i izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Briska gora stigle su tri ponude.

Prijavio se konzorcijum kojeg čine finski Fortum, crnogorska Elektroprivreda (EPCG) i kompanija Sterling and Wilson India. Kompanija iz Indije u ovom konzorcijumu čini dva odsto, dok prethodne dvije firme čine po 49 odsto, precizirali su nedavno iz Ministarstva ekonomije.

Ponuđač je konzorcijum IRED - čine ga dvije kompanije sa Malte i Kine koje grade vjetroelektranu Možura, odnosno malteška kompanija International Renewable Energy Development i kineska Shanghai Electric Power Engineering.

Na tenderu učestvuje i konzorcijum Montesolar čine crnogorske kompanije Sanderland Crna Gora i Bemax, kao i dvije kompanije iz Francuske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ministarstvo ekonomije objavilo je krajem maja javni poziv. Izdaju zemljište u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121 kvadrata.

Planirana je izgradnja elektrane po fazama i to: faza I - minimalne instalisane snage 50 MW, u roku od 18 mjeseci od dana potpisivanja ugovora o zakupu zamljišta i faza II - za izgradnju preostalog dijela do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW, u roku od 36 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Tendersku dokumentaciju otkupilo je 11 kompanija.