SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZELENO SVJETLO
 
Odobrena dokapitalizacija Luke Zadar, ulazi kineski investitor
Autor/izvor: Siniša Malus
Datum objave: 31.08.2017. - 16:24:54
ZADAR - Skupština dioničara Luke Zadar danas je odobrila dokapitalizaciju.

Dioničari su velikom većinom glasova prihvatili protuprijedlog dioničara Tihomira Voriha.  Prijedlogom se svim dioničarima koji to žele omogućuje da zadrže isti postotak u vlasništvu Luke Zadar. Temeljni kapital će se povećati za najviše 50 milijuna kuna, na 71,2 milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se u maksimalno dva kruga. U prvom će krugu pravo upisa imati svi dioničari Luke koji će u roku od 30 dana moći upisati dionice. Minimalni broj dionica u prvom krugu nije određen. Postojeći dioničari mogu upisati do 250.000 novih dionica srazmjerno njihovim udjelima.

Maksimalni broj dionica dobiva se tako da se ukupan broj dionica podijeli s 106.246 te pomnoži s brojem dionica koje postojeći dioničar ima na dan saziva skupštine.

U drugom krugu pravo upisa i uplate svih novih dionica ima društvo Luxury Real Estate koji predstavlja kineskog investitora. Ovaj će investitor imati rok od deset dana od dana navedenog u javnom pozivu za upis dionica u drugom krugu.

Izdanje dionica smatrat će se uspješnim ako se uplati u upiše najmanje 70 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 175.000 dionica.

Za predsjednika Nadzornog odbora kompanije danas je izabran Zvonimir Zlopaša, direktor Luxury Real Estatea kojeg su dioničari prethodno izabrali za člana NO-a.

Zlopaša je najavio investicije od najmanje 200 milijuna kuna u lučke kapacitete te izlazak kompanije na Zagrebačku burzu što će se vjerojatno dogoditi potkraj iduće godine.