SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
OECD: Rast BDP-a ubrzao u drugom kvartalu uz podršku potrošnje i investicija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.10.2017. - 07:50:47
PARIZ - Rast gospodarstava Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) u drugom je ovogodišnjem kvartalu ubrzao zahvaljujući jačanju osobne potrošnje i investicija, izvijestili su iz toga kluba bogatih zemalja.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je kvartalu 2017. godine porastao za 0,7 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je uvećan 0,5 posto, pokazuje najnovije izvješće OECD-a, objavljeno u četvrtak.

Pozitivan doprinos osobne potrošnje i ulaganja iznosio je 0,50 i 0,30 postotnih bodova, dok je pad u stavci neto izvoza umanjio stopu rasta BDP-a za desetinu postotnog boda.

Istodobno, utjecaj državne potrošnje i zaliha bio je pak zanemariv, pokazalo je izvješće.

U Sjedinjenim Državama rast BDP-a ubrzao je na 0,8 posto, ponajviše odražavajući snažniji doprinos osobne potrošnje i jačanja zaliha. Realni gospodarski rast u Japanu udvostručen je na 0,6 posto, uz podršku osobne potrošnje i ulaganja.

U Njemačkoj je pak gospodarski rast blago usporio u 2. kvartalu, na 0,6 posto. Pozitivan doprinos sa strane osobne potrošnje i jačanja zaliha više-manje je poništen negativnim doprinosom u stavkama neto izvoza i ulaganja.

U Velikoj Britaniji rast BDP-a u drugom se kvartalu zadržao na 0,3 posto, koliko je iznosio i u prethodna tri mjeseca, budući da je snažniji oporavak kod neto izvoza djelomično ublažio negativan utjecaj smanjenja zaliha.