SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
OMV očekuje značajno usporavanje globalne potražnje za naftom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.09.2019. - 14:40:57
ABU DHABI- Globalna potražnja za naftom ove će godine rasti najslabije u proteklih više godina zbog slabljenja svjetskog gospodarstva, izjavio je u ponedjeljak Rainer Seele, izvršni direktor austrijskog OMV-a, predviđajući da će usporeno tržište energije potaknuti spajanja i akvizicije u naftnoj industriji.

No, austrijski energetski div uzet će "pauzu" glede akvizicija, rekao je Seele.

Seele je rekao kako očekuje da globalna potražnja za naftom padne ispod milijun barela dnevno - po prvi puta u mnogo godina.

- I taj će se trend nastaviti u 2020, ustvrdio je Seele.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošlog tjedna, četvrtog zaredom, jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i novim poticajnim gospodarskim mjerama, što bi trebalo ojačati potražnju za energentima. Mnogi analitičari smanjili su posljednjih mjeseci procjene rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, no ulagači se nadaju da će nove poticajne mjere američkog Feda, Europske središnje banke (ECB), kao i kineskih vlasti, podržati rast najvećih svjetskih gospodarstava, a time i potražnju za "crnim zlatom".

Cijene nafte podržava i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja u suradnji sa skupinom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, ograničava proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno.