SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Oporavak dolara ususret burnoj političkoj jeseni u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.08.2017. - 13:13:27
LONDON - Dolar se u četvrtak stabilizirao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta nakon nagovještaja burne političke jeseni u SAD-u, koji su potaknuli sumnje u daljnje podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, signalizirajući i nove napetosti uoči rasprave u Kongresu o državnom proračunu.

Dolar je u jutarnjoj trgovini na europskim tržištima ojačao prema dolaru 0,2 posto, te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 1,1792 dolara.

Prema jenu dolar je bio u plusu oko 0,25 posto, dosegnuvši 109,31 jen.

Dolarov je indeks prema košarici ostalih ključnih svjetskih valuta time porastao 0,2 posto.

Ove je godine dolar prema euru oslabio 14 posto budući da su se izjalovila očekivanja o smanjenju poreza u SAD-u i drugim mjerama poticanja gospodarskog rasta, koje bi opravdale nastavak ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa.

Unatoč tome, Fed je i dalje jedina središnja banka u skupini razvijenih zemalja koja ih je počela podizati a nastoji također smanjiti ogromne zalihe vrijednosnica nagomilanih u okviru programa ubrizgavanja novca u gospodarstvo u proteklih osam godina.

Trgovci stoga čekaju sutrašnji govor američke guvernerke Janet Yellen na neformalnom godišnjem okupljanju financijske elite u Jackson Holeu i iskoristit će makar i najblaži signal da bi Fed mogao ići u smjeru viših kamatnih stopa za kupovine dolara.

"Dolarske su pozicije već ispražnjene pa bi na temelju analize rizika bilo logično popuniti dio tih pozicije, za slučaj da Yellen kaže nešto u smjeru zaoštravanja politike", tumači Jane Foley iz londonskog ureda Rabobanka.

Zelenu novčanu slabe i političke napetosti. Tako je američki predsjednik Donald Trump u utorak naznačio da je spreman obustaviti rad pojedinih državnih službi kako bi ishodio priželjkivani ishod rasprave u Kongresu o državnom proračunu i o podizanju limita za zaduženje države. Zaprijetio je također povlačenjem SAD-a iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Nakon što se vrate s ljetne stanke, zastupnici će imati oko 12 radnih dana vremena da odobre plan potrošnje kako bi spriječili zatvaranje državnih službi.

Bliži se i rok za donošenje odluke o podizanju limita za zaduživanje države, napominje Reuters. U lipnju je odbor Kongresa za proračun utvrdio da Kongres mora povisiti limit najkasnije do sredine listopada kako bi SAD mogao uredno podmirivati financijske obveze.

Sim Moh Siong iz Bank of Singaporea kaže da nije moguće pouzdano procijeniti jesu li izjave američkog predsjednika dio pregovaračke taktike ili predstavljaju stvarnu prijetnju koja bi mogla rezultirati zatvaranjem pojedinih državnih službi.

"Moramo malo ozbiljnije razmisliti o rizicima za slabljenje dolara, posebno u odnosu na valute koje trgovci smatraju sigurnom imovinom", dodao je Sim.