SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Oporavak građevinskog sektora: Raste prodaja stanova i broj građevinskih dozvola
Autor/izvor: RBA analiza
Datum objave: 24.03.2017. - 10:36:00
Zadnja izmjena: 24.03.2017. - 10:42:22
ANALIZA - Rast broja prodanih stanova i građevinskih dozvola ukazuje na jačanje aktivnosti u tom sektoru, a s obzirom na očekivani gospodarski rast i bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova, i u idućim razdobljima mogao bi se nastaviti postupni blagi oporavak građevinske aktivnosti.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u siječnju je izdano ukupno 668 građevinskih dozvola, što je 66,6 posto ili 267 dozvola više nego u istom lanjskom mjesecu, čime je nastavljen pozitivan trend rasta na godišnjoj razini koji traje od studenog 2015.

Od ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola u siječnju 83,5 posto odnosi se na izgradnju zgrada koje su tog mjeseca zabilježile godišnji rast od 74,4 posto. Na postupno dinamiziranje građevinske aktivnosti ukazuju i posljednji podaci DZS-a o 2.791 prodanom stanu lanjske godine, što znači da se prodaja vratila na razine iz 2009. godine.
Snažan rast izdanih građevinskih dozvola od gotovo 67 posto na godišnjoj razini potpomognut je rastom broja prodanih novih stanova u Zagrebu, u ostalim naseljima, ali i rastućom prodajom stanova kroz subvencionirani program socijalno poticane stanogradnje, tzv. POS. 

Upravo stanovi POS-a imali su znatan utjecaj na kretanje cijena prodanih novih stanova od kojih su bili prosječno jeftiniji za gotovo 30 posto. Također, njihov udio u ukupnoj je korisnoj površini porastao s 19 posto, koliko je iznosio u 2015. godini,  na gotovo 31 posto u 2016.

Naime, prema posljednjim podacima DZS-a, u 2016. godini zaustavljen je blagi rast prosječne cijene prodanih novih stanova, štoviše, na razini Hrvatske došlo je, nakon dvije godine blagog rasta, do pada od 6,1 posto.

No, isključujući prodane stanove POS-a, prošle je godine prosječna cijena četvornog metra novog stana na razini Hrvatske bila niža za 3,1 posto u odnosu na 2015.

Nakon izlaska iz šestogodišnje recesije, oživljeni interes za kupnjom stambenih nekretnina potaknut je i povećanjem financijske priuštivosti - mjerene odnosom varijabli prosječne neto plaće i prosječne cijene prodanih novih stanova.

Dinamika kretanja kamatnih stopa na stvarne nove stambene kredite djelovala je i na financijsku dostupnost nekretnina. 

Daljnje poboljšanje pokazatelja financijske dostupnosti stambenih nekretnina očekujemo i ove godine, ponajprije zbog predviđenoga rasta BDP-a, rasta zaposlenosti, a time i većeg raspoloživog dohotka. Također, obzirom na očekivani gospodarski rast i bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova, i u idućim razdobljima mogao bi se nastaviti postupni blagi oporavak građevinske aktivnosti.