SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Oprez na azijskim tržištima uoči odluka Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.06.2017. - 09:37:44
TOKIO - Na azijskim burzama se u srijedu trguje oprezno, dok je dolar oslabio uoči poruka čelnika američke središnje banke od kojih se očekuje povećanje kamatnih stopa.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pali su, pak, između 0,2 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan.

Pozitivno na azijska tržišta utječu jučerašnji rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se, među ostalim, zahvaljuje oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Nakon što je u prethodna dva dana S&P indeks tog sektora potonuo 3,5 posto, jučer je ojačao 0,9 posto.

Ipak, trguje se oprezno je u utorak započela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje, nakon kojega će predsjednica Feda Janet Yellen održati konferenciju za medije.

Očekuje se povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

No, ulagače više zanimaju kakve će biti poruke Feda o tome koliki su izgledi da će do kraja godine još jednom povećati kamate, kako je dosad planirao.

Analitičari nisu sigurni da bi gospodarstvo izdržalo taj teret, s obzirom da niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Uz to, čekaju se poruke Feda o tome kada kani početi smanjivati bilance, koje su godinama rasle jer je središnja banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Ulagači su oprezni i zbog pada cijena nafte, nakon što su podaci pokazali da su zalihe u SAD-u prošloga tjedna porasle te da je OPEC povećao proizvodnju unatoč dogovoru o smanjenju.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu pala 35 centi, na 48,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 42 centa, na 46,05 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio uoči odluka i poruka Feda.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,95 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,19 bodova.

Pritom se cijena dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 110,05 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, u odnosu na europsku valutu, dolar je oslabio, pa je tečaj eura dosegnuo 1,1215 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1195 dolara.