SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Oprez na Wall Streetu, Irma se primiče Floridi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.09.2017. - 08:18:31
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni zbog približavanja uragana Irma Floridi.

Dow Jones oslabio je 0,10 posto, na 21.784 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 posto, na 2.465 bodova, a Nasdaq indeks ojačao 0,07 posto, na 6.397 bodova.

Ulagači su jučer bili oprezni jer nije bilo poticajnih gospodarskih vijesti, pa su pratili vijesti o uraganu Irma koji je nanio velike štete na području Kariba i približava se Floridi.

"Na tržištu vlada nesigurnost jer bi Irma mogla pogoditi Floridu. Nitko ne zna kakve bi štete taj uragan mogao nanijeti. A štete bi, zajedno s onima od nedavnog uragana Harvey koji je pogodio Teksas, mogle kratkoročno negativno utjecati na rast gospodarstva i zarada, pa su vjerojatno zbog toga ulagači oprezni", kaže John Praveen, direktor u tvrtki Prudential International Investments Advisers.

Zbog mogućih velikih šteta, pod pritiskom su jučer bile dionice osiguravajućih društava, pa je Dow Jones indeks tog sektora potonuo 1,9 posto.

Još je više, 3,6 posto, pao S&P indeks medijskog sektor, što je posljedica loših vijesti iz nekoliko medijskih kompanija.

Cijena dionice Comcasta pala je više od 6 posto jer je taj kabelski operator izvijestio o padu broja pretplatnika, dok je dionica Disneya pojeftinila više od 4 posto jer je taj medijski div upozorio na slabiji rast dobiti.

S druge strane, podršku tržištima pružio je jučer rast cijena dionica u zdravstvenom i tehnološkom sektoru.

"S obzirom kakva nervoza vlada u svijetu, tržištu ide sasvim dobro", kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel.

Osim uragana Irma, ranije ovog tjedna ulagače su uznemirile geopolitičke tenzije zbog novog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje.

Unatoč tomu, S&P 500 indeks kreće se nedaleko najviših razina u povijesti jer ga, kažu analitičari, podržavaju dobre zarade kompanija i stabilan rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 posto, na 7.396 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,67 posto, na 12.296 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 5.114 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.