SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Oprez na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.02.2019. - 08:06:01
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale jer nije bilo novih vijesti o trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, dok je predsjednik Feda Jerome Powell ponovio da će središnja banka biti strpljiva po pitanju podizanja kamata.

Dow Jones oslabio je 34 boda ili 0,13 posto, na 26.057 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 2793 boda, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 7549 bodova.

U fokusu ulagača bilo je jučer izvješće predsjednika Feda u Kongresu o gospodarstvu i monetarnoj politici.

Powell je ponovio da će središnja banka biti strpljiva po pitanju kamatnih stopa i da povećani rizici i slabiji makroekonomski podaci neće ugroziti solidan rast američkog gospodarstva u ovoj godini.

Međutim, to nije značajnije utjecalo na tržište, kažu analitičari, jer Fed to ponavlja već tjednima, pa su u tržište već uračunate procjene da nakon tri godine povećanja kamata Fed u ovoj godini vjerojatno neće podizati cijenu novca.

Nema novih dobrih vijesti

Posljednjih tjedana burzu su podržavale i vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, no ni po tom pitanju jučer nije bilo novih vijesti.

"Ulagači su oprezni, čekaju bolje cijene ili vijesti. Posljednjih mjeseci tržište je snažno poraslo i nadoknadilo gubitke od kraja prošle godine pa su sada neki ulagači odlučili povući zaradu s tržišta", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Na tržištu vlada oprez zbog usporavanja rasta američkog, ali i globalnog gospodarstva, što negativno utječe na zarade kompanija.

Nakon što su posljednjih tjedana mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju.

Početkom godine očekivali su rast zarada za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od 0,9 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 7151 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,31 posto, na 11.540 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 5238 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.