SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Oprezna trgovina na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.05.2017. - 09:25:21

TOKIO - Na azijskim burzama u ponedjeljak se trguje oprezno, pri čemu podršku tržištima pružaju rekordi na Wall Streetu, dok je dolar stabilan nakon solidnih gospodarskih pokazatelja.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 posto.

U Australiji su pale oko 0,4 posto, dok se u Kini danas zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom plusu.

Podršku tržištima pruža blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine.

To se, među ostalim zahvaljuje drugoj procjeni prema kojoj je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao za 1,2 posto na godišnjoj razini, više u odnosu na prvu procjenu od 0,7 posto.

To, ipak, predstavlja usporavanje rasta BDP-a u odnosu na prethodni kvartal.

Na Wall Streetu se u ponedjeljak zbog praznika ne radi, što je jedan od razloga, kažu analitičari, zbog čega su ulagači jutros na oprezu.

Suzdržani su, također, jer je Sjeverna Koreja ispalila još jedan projektil, koji je nakon nekoliko minuta pao u japansko more.

Ipak, to nije pretjerano uznemirilo ulagače, pa je južnokorejski Kospi indeks u plusu sedmi dan zaredom, dosegnuvši novu rekordnu razinu.

"Premda napetosti u vezi Sjeverne Koreje i dalje traju, tržišta su se naviknula na njihove projektile", kaže Shusuke Yamada, strateg u Bank of America Merrill Lynch.

A cijene su nafte jutros stabilne nakon što su prošloga tjedna pale više od 1 posto.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela oslabila jedan cent, na 49,79 dolara, dok se na londonskom tržištu stabilno kreće oko 52,15 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar stabilan nakon što su mu u petak podršku pružili solidni gospodarski pokazatelji.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,48 bodova, nakon što je prošloga tjedna, po prvi put nakon šest mjeseci, skliznuo ispod 97,00 bodova.

Prema japanskoj valuti jutros se tečaj dolara kreće oko 111,30 jena, koliko je iznosio i u petak na zatvaranju tržišta.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, blago ojačao, pa je cijena eura jutros skliznula 0,1 posto, na 1,1165 dolara.