SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Oprezna trgovina na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.06.2017. - 09:40:31
TOKIO - Na azijskim burzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, a dolar je ojačao dok ulagači čekaju nove signale iz američkog Feda o kamatnim stopama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,3 posto.

U Australiji i Šangaju su oslabile oko 0,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Na azijskim se burzama trguje suzdržano, kao i jučer na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dok je Nasdaq indeks pao.

Svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, no većina dužnosnika američke središnje banke poručuje kako ostaju pri svom planu o još jednom povećanju kamata do kraja godine.

Fed je od početka godine u dva navrata povećao kamate za 0,25 postotnih bodova, no ulagači nisu sigurni da je gospodarstvo dovoljno snažno za još jedno povećanje cijene novca.

Zbog usporavanja rasta inflacije i gospodarstva, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji samo 50 posto izgleda da će do kraja godine Fed još jednom povećati kamate.

Kako je monetarna politika u središtu pažnje, ulagači će danas pažljivo pratiti govor predsjednice Feda Janet Yellen koja će u Londonu sudjelovati u raspravi o globalnim ekonomskim pitanjima.

Među najvećim je dobitnicima jutros tokijski Nikkei indeks, koji se primaknuo najvišoj razini u dvije godine. No, to se uglavnom zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima.

"Raspoloženje i fundamenti nisu loši, no ulagačima je teško pronaći smjer u danu kada nema drugih pokretača tržišta osim slabijeg jena", kaže Hikaru Sato, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

S oprezom se prate i kretanja cijena na tržištu nafte, nakon što su prošloga tjedna zaronile na najnižu razinu u 10 mjeseci.

Posljednjih se dana cijene oporavljaju, no i dalje su na putu gubitaka u ovom mjesecu od oko 10 posto.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,1 posto, na 43,43 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao dok se čekaju poruke predsjednice Feda Janet Yellen.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara jutros je dosegnuo 111,95 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,30 jena.

Američka je valuta ponešto ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1190 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1198 dolara.

Euro je pod pritiskom od jučer poslijepodne kada je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi branio izuzetno labavu monetarnu politiku ECB-a i poručio da bi prerano stezanje monetarne politike vodilo u novu recesiju i povećanje nejednakosti.