SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPREZ
 
Oprezna trgovina na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.08.2017. - 10:01:22
TOKIO - Na azijskim burzama u petak se trguje oprezno, dok je dolar pritisnut na najnižim razinama u 15 mjeseci zbog novih političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,3 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Australiji.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,2 posto.

Od početka tjedna taj je indeks u plusu 0,3 posto, a od početka godine gotovo 24 posto.

Na tržištima vlada oprez jer nema jasnih smjernica s Wall Streeta. Jučer je, doduše, Dow Jones indeks dopuzao do novog rekorda, sedmi dan zaredom, no S&P 500 i Nasdaq indeks blago su pali zbog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Od početka godine tehnološki je sektor porastao snažnih 23 posto, pa su se ulagači ovih dana odlučili na dobitonosnu prodaju, kažu analitičari.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što će poslijepodne biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na daljnje odluke američke središnje banke.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih u srpnju povećan za 183.000, nakon 222.000 u lipnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla skliznuti za 0,1 postotni bod, na 4,3 posto.

A na tržištima nafte cijene su pod pritiskom jer je njihov prošlotjedni snažan uspon od gotovo 10 posto izgubio na zamahu.

Jačanje potražnje u SAD-u podržava cijene, no rast proizvodnje članica OPEC-a onemogućuje njihov uspon.

Nakon jučerašnjeg pada za 0,7 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula daljnjih 0,1 posto, na 51,95 dolara. Od početka tjedna na gubitku je 1,05 posto.

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta ne uspijeva odmaknuti od najnižih razina u 15 mjeseci.

Ulagače je uznemirila vijest da je posebni tužitelj Robert Mueller sazvao veliku porotu u Washingtonu kako bi istražio navode o ruskom miješanju u američke izbore 2016., što predstavlja novi nastavak u sagi o odnosima Trumpa i Rusije.

"Politika je ponovno došla na prvo mjesto, s obzirom na daljnji razvoj događaja u istrazi o vezama između Trumpa i Rusije", kaže Jingyi Pan, strateg u IG-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,1 posto, na 92,77 bodova, nedaleko najniže razine od svibnja prošle godine od 92,54 boda. Od početka tjedna taj je indeks na gubitku 0,5 posto.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 110,10 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,60 jena, pa je na putu tjednog gubitka od 0,5 posto.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1870 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1840 dolara.

Od početka tjedna euro je ojačao oko 1,2 posto, a u srijedu je njegov tečaj dosegnuo i 1,1910 dolara, najvišu razinu od siječnja 2015. godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.