SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Oprezna trgovina na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.03.2019. - 08:56:17
TOKIO - Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno dok ulagači čekaju rješenje trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, a euro je pod pritiskom uoči sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB).

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,6 posto. U Singapuru i Australiji porasle su, pak, oko 0,3 posto.

Oprez zbog pada Wall Streeta

Azijski su ulagači oprezni nakon što su jučer cijene dionica na Wall Streetu pale treći dan zaredom jer su tamošnji investitori odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena posljednjih mjeseci.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je 10,6 posto, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, kao i porukama iz američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa.

„Već neko vrijeme tržište uračunava u cijene dionica dobre vijesti, posebice u vezi pregovora između SAD-a i Kine. No, sada je na tržištu stanka", kaže Tatsushi Maeono, strateg u tvrtki Okasan Asset Management.

Nakon nedavnih poruka iz Washingtona i Pekinga o napretku trgovinskih pregovora i da bi se sporazum mogao potpisati do kraja mjeseca, posljednjih dana nema značajnijih vijesti o toj temi.

S druge strane, ulagače zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od SAD-a i Kine do eurozone.

Ovih su dana kineske vlasti objavile da u ovoj godini ciljaju rast gospodarstva između 6 i 6,5 posto, dok je lani bruto domaći proizvod (BDP) porastao oko 6,5 posto.

Najavile su i da će uvesti nove poticaje, uključujući smanjenje poreza, povećanje investicija u infrastrukturu te veće kreditiranje malih tvrtki kako bi se spriječilo oštrije usporavanje rasta gospodarstva, što podržava kineska tržišta.

Euro pod pritiskom

A na valutnim je tržištima dolar ponešto ojačao prema euru, koji je pod pritiskom uoči današnje sjednice čelnika ECB-a.

Očekuje se da će središnja banka smanjiti procjene rasta gospodarstva eurozone i snažnije signalizirati nove poticajne mjere u vidu jeftinih dugoročnih kredita bankama kako bi se potaknulo kreditiranje i oporavak gospodarstva.

Zbog toga se jutros tečaj eura kreće oko 1,1305 dolara, dok je još prije neki dan bila iznad 1,1350 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,85 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,93 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago pao s jučerašnjih 111,80 na 111,70 jena.

Cijene su nafte, pak, porasle. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 0,3 posto, na 56,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 66,30 dolara.