SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Oprezna trgovina na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.01.2018. - 07:54:52
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili tek blage pomake jer su ulagači bili oprezni nakon poruka američkog ministra trgovine koje bi mogle predstavljati uvertiru u trgovinski rat s Kinom.

Dow Jones ojačao je 0,16 posto, na 26.252 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,06 posto, na 2.837 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 7.415 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi porasli zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Od 88 tvrtki iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 78 posto prebacilo je očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 11,8 posto.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i procjene o pozitivnom doprinosu nedavno prihvaćene porezne reforme na gospodarstvo.

Podršku tržištu pružilo je i slabljenje dolara, čija je vrijednost jučer prema košarici valuta pala gotovo 1 posto. Niži tečaj dolara ide u prilog američkim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na inozemnom tržištu postaju cjenovno konkurentniji.

Međutim, ulagače je zabrinula izjava američkog ministra trgovine Wilbura Rossa u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu da američke trgovinske vlasti vode istragu protiv Kine zbog mogućeg kršenja intelektualnog vlasništva.

Kako je ovoga tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump uveo visoke carine na uvoz perilica i solarnih panela, što će najviše pogoditi proizvođače iz Južne Koreje i Kine, na tržištima se sve više govori o protekcionizmu i mogućim trgovinskim ratovima.

Stoga ulagači s oprezom čekaju govor Donalda Trumpa u Davosu u četvrtak, koji će pokazati da li američke vlasti zaoštravaju svoje trgovinske odnose s drugim najvećim svjetskim gospodarskim silama.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,14 posto, na 7.643 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,07 posto, na 13.414 bodova, a pariški CAC 0,72 posto, na 5.495 bodova.