SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REMONT
 
Optima: Rafinerija u remontu ne može da zagađuje Slavonski Brod
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.01.2016. - 09:29:11
BOSANSKI BROD - "Optima grupa" , ruskih vlasnika, koja upravlja Rafinerijom nafte u Brodu, demantovala je da je odgovorna za povećanu zagađenost vazduha u Slavonskom Brodu.

U saopštenju se navodi da je rafinerija već nekoliko mjeseci u redovnom remontu, zbog čega ne radi, pa ne može biti odgovorna za onečišćenje.

"Posebno ističemo činjenicu da su postrojenja Rafinerija nafte Brod zaustavljena i ne rade od 16. 12. 2015. godine, a s radom nastavljaju 27.01.2016. godine. Uzimajući u obzir da Rafinerija nafte Brod ne radi u periodu u kojemu u kontinuitetu pristižu izvještaji o zagađenosti vazduha u Slavonskom Brodu, evidentno je da su pritužbe usmjerene na rad Rafinerije nafte u Brodu neosnovane i neutemeljene", navodi se u saopštenju Optima grupe.

Iz "Optime" podsjećaju da je na nivou ministarstva Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Ministarstva ekologije Republike Hrvatske formirana radna grupa koja zasjeda dva puta godišnje u cilju unapređenja životne sredine, te da Rafinerija nafte u Brodu redovno provodi sve ekološke procedure i ispunjava sve ekološke standarde.
Iz Optime dodaju da zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu česticama PM-10 i PM-2.5 u iznosima većim od graničnih i tolerantnih vrijednosti nastaje za vrijeme sezone grijanja, kada na području Broda i Slavonskog Broda počinju da rade kotlovnice i individualna ložišta građana. Pored toga, tvrde iz Optima grupe, na povećanje koncetracije čestica utiče emisija izduvnih gasova iz automobila, izazvanih većim saobraćajem zbog praznika, kao i povećana upotreba soli i pijeska pri održavanju saobraćajnica.

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula zatražio od Evropske komisije reakciju na zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu, optuživši za to rafineriju nafte u Brodu.