SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Optimističan zapisnik s Fedove sjednice podupro tečaj dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.10.2018. - 14:28:00
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je na međunarodnim tržištima ojačao na najviše razine u tjedan dana prema košarici valuta nakon što je zapisnik s rujanske sjednice američke središnje banke potvrdio da će kamatne stope vjerojatno rasti u više navrata do kraja iduće godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ojačao blagih 0,2 posto, na 95,78 bodova. Na dobitku je tako treći dan zaredom.

Eurom se, pak, trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije, po 1,1497 dolara. U srijedu je oslabio 0,65 posto, a u protekla tri tjedna na gubitku je 2,73 posto prema dolaru.

Cijena eura jutros je skliznula blagih 0,1 posto prema švicarskom franku.

Tečaj funte prema dolaru zadržao se jutros na 1,3110 dolara nakon što je britanska premijerka Theresa May rekla da je službeni London spreman razmatrati produljenje prijelaznog razdoblja nakon što Britanija izađe iz Europske unije.

Zapisnik s rujanske sjednice Feda pokazao je da svi dužnosnosnici podupiru podizanje kamatnih stopa i također se uglavnom slažu da se troškovi zaduživanja dalje povećavaju, unatoč stajalištu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je zaoštravanje monetarne politike već otišlo predaleko.

Premda razlike u kamatnih stopama nisu imale veću ulogu tijekom prve polovine godine u predviđanju valutnih kretanja jer su u prvom planu bile zabrinutosti u vezi trgovinskog rata, ta je veza posljednjih tjedana ponovno počela nametati svoj utjecaj.

Razlike u američkim i njemačkim prinosima na ključne 10-godišnje državne obveznice porasle su na najviše razine u tri desetljeća, od 2,74 postotna boda. Tržišta očekuju daljnji rast toga raspona u idućim mjesecima.

Vjerojatnost da će Fed ponovno podići ključnu kamatnu stopu sada iznosi oko 83 posto, pokazuje FedWatch Tool grupe CME. To bi bilo četvrto povećanje u ovoj godini, dok se u idućoj očekuju još dva.

Američko ministarstvo financija u polugodišnjem izvješću objavljenom u srijedu nije izravno nazvalo Kinu manipulatorom valutom, no tržišni promatrači kažu da će Washington pažljivo pratiti kretanje tečaja kineskog juana. Tečaj juana na inozemnim tržištima zadržao se jutros nedaleko najnižih razina u tri mjeseca, od 6,9385 juana za dolar.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.