SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Optimistična očekivanja za eurozonu podigla euro
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.08.2017. - 14:23:12
LONDON - Euro je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima valuta, poduprt izvješćem londonske tvrtke Markit koje je pokazalo stabilan rast gospodarstva eurozone u kolovozu, iako je pozornost trgovaca i dalje usmjerena na govor čelnika Europske središnje banke (ECB) u Jackson Holeu krajem tjedna.

U jutarnjoj je trgovini euro prema dolaru ojačao 0,1 posto, te se njime trgovalo po 1,1768 dolara.

Dolar je u gotovo identičnom postotku oslabio i prema jenu, kliznuvši 0,14 posto, na 109,43 jena.

Trgovci su oprezni u očekivanju neformalnog godišnjeg okupljanja financijskih dužnosnika i bankara u američkom Jackson Holeu. U fokusu je predsjednik ECB-a Mario Draghi, pri čemu je iz Frankfurta već signalizirano da neće biti poruka o izmjenama monetarnih poticaja u eurozoni.

"Ne očekujem da će Mario Draghi reći išta važno o smjeru monetarne politike s obzirom da nas od iduće sjednice ECB-a dijeli tek nekoliko tjedana pa bi skup mogao proći bez ikakvog efekta", tumači Antje Praefcke iz frankfurtskog Commerzbanka.

Trgovci čekaju i govor guvernerke američke središnje banke Janet Yellen koji je - kao i onaj Draghijev - na rasporedu u petak. Ni ona ne bi trebala najavljivati nikakve novosti, procjenjuju na tržištu.

U današnjem govoru u Njemačkoj Draghi je pažljivo izbjegavao izjave koje bi mogle utjecati na tržište.

Potporu je zajedničkoj europskoj valuti pružilo je danas izvješće londonske tvrtke Markit, koje je pokazalo da se rast gospodarstva eurozone u kolovozu zadržao na najvišoj razini u šest godina.

Trgovce je posebno ohrabrio snažan rast aktivnosti u Njemačkoj i Francuskoj, ulijevajući im nadu da će dva vodeća gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute snažno rasti u cijelom trećem tromjesečju.

Dolar je pak bio pod pritiskom zbog izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa na skupu u Phoenixu da je spreman i obustaviti rad državnih službi kako bi prisilio Kongres da odobri proračunska sredstva za gradnju zida prema Meksiku.

"Izgradit ćemo taj zid makar morali obustaviti rad državnih službi", poručio je američki predsjednik.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je pod utjecajem sumornih izgleda za gospodarstvo i cijeli proces izlaska Britanije iz Europske unije oslabila prema euru 0,25 posto, kliznuvši na 91,96 penija za euro. Bila je na gubitku i prema dolaru, te se njome trgovalo po 1,2816 dolara.