SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NA SLOBODI
 
Optuženima za ubistvo Ćuruvije ukinut pritvor
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 06.07.2017. - 11:54:52
BEOGRAD - Specijalni sud odredio je kućni pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću - optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije. Njima je ukinut zatvorski pritvor u kome su bili duže od tri godine.

Od sada će, prema oceni sudskog veća, zbog dužine trajanja pritvora presudu čekati u kućnom pritvoru.

Advokat oštećenih Slobodan Ružić kaže da je objektivno pritvor dugo trajao i da nije iznenađen odlukom, ali da pritvor ne određuje šta će se dalje dešavati kad je u pitanju odluka suda.

Advokat optuženih Zora Dobričanin Nikodinović je rekla da pritvor dugo traje, da njegovo ukidanje nije oslobađajuća presuda i da, iako sud mora da bude restriktivan, mora da poštuje pravila Evropskog suda.

Obojica sada odlaze u Centralni zatvor, odakle će ih maricom prevesti njihovim domovima. Njima će biti stavljene nanogice, i nemaju pravo napuštanja kuća.

Tužilaštvo, po prijemu rešenja, ima pravo žalbe.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo. Za njegovo ubistvo optuženi su načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.