SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRANA
 
Osječko-baranjska županija u proizvodnju organske hrane sa Severnobačkim i Južnobačkim okrugom
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 05.06.2017. - 11:47:41
NOVI SAD - Osječko-baranjska županija će u saradnji sa Severnobačkim i Južnobačkim okrugom u Vojvodini u naredne dve godine razvijati organsku proizvodnju.

Centar novih znanja i inovacija u ovoj vrsti poljoprivrede biće Istraživačko-razvojni centar u Selenči, saopštio je Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS).
Reč je o projektu Organic Bridge, koji su pripremili i implementiraće ga, sa hrvatske strane Grad Valpovo i organizacija "Tera tehnoplis" iz Osijeka, a sa srpske strane Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i "Teras" iz Subotice. 

Njihov projekat jedan je od 24 odobrena u okviru prekograničnog programa Hrvatska-Srbija (Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020), koji su odabrani od ukupno 127 pristiglih projekata. 

Projektna menadžerka COPS-a Biljana Viduka kazala je da je cilj projekta da doprinese unapređenju konkurentnosti Osječko–baranjske županije i Severnobačkog i Južnobačkog okruga kroz razvoj novih i unapređenje postojećih proizvoda, usluga i brendova u organskoj proizvodnji. 

Projekat traje 24 meseca i realizovaće se kroz niz aktivnosti s obe strane granice, a COPS će, između ostalog, preneti iskustva i znanja partnerima iz Hrvatske kroz podršku u osnivanju sličnog centra u Valpovu, te kroz istraživanja, obuke i kreiranje brendova.