SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BLOKADE
 
Osjetno pao broj blokiranih građana i iznos njihovog ukupnog duga
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.09.2018. - 17:56:53
ZAGREB - Najnoviji podaci Fine pokazuju da je nakon stupanja na snagu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama i Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, broj blokiranih građana i iznos njihova ukupnog duga osjetno pao.

Podaci Fine pokazuju da je krajem ovogodišnjeg kolovoza, zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 274.529 građana, s ukupnom glavnicom duga od 19,2 milijarde kuna, kao i 20.826 poslovnih subjekta, s glavnicom duga od 7,9 milijardi kuna.

Pribroje li se kamate od 7,3 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana s 31. kolovoza iznosi 26,5 milijardi kuna, što je 38,7 milijardi kuna manje nego krajem srpnja ove godine.

Broj blokiranih građana bio je za 43.992 ili 13,8 posto manji nego u srpnju, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bio je manji za 24 milijarde kuna.

Najveći dio duga, u iznosu od 8,28 milijardi kuna, bez kamata, odnosio se na dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 42,9 posto.

Najveći broj građana, njih 115.431, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacija i komunikacija, u koje su svrstani i teleoperateri, pokazuju podaci Fina-e.

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, a kojih je među blokiranima 1.739 ili 0,6 posto, iznosi bez kamata osam milijardi kuna ili 41,8 posto u ukupnom dugu građana.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja, a Fina je u skladu s time izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, Fina napominje kako se prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od 3 godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.