SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SNIŽENE PROGNOZE
 
Osjetno snižene prognoze rasta za eurozonu i EU zbog vanjskih i domaćih rizika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.02.2019. - 15:59:16
BRUXELLES - Europsko će gospodarstvo ove godine osjetno usporiti u odnosu na prethodne godine zbog neizvjesnosti u globalnoj trgovini i domaćih čimbenika u vodećim gospodarstvima, izvijestila je u četvrtak Europska komisija, osjetno snizivši prognoze za EU i eurozonu.

Gospodarstvo EU-a tako bi prema najnovijim procjenama EK trebalo ove godine porasti 1,5 posto, nasuprot 1,9 posto koliko su u Bruxellesu predviđali u studenome prošle godine.

Još je više - za 0,6 postotnih bodova - snižena ovogodišnja procjena gospodarskog rasta u eurozoni, na 1,3 posto.

Snižene su i procjene za oba područja za 2020. godinu, iako za osjetno blaži, 0,1 postotni bod.

U Komisiji tako očekuju da će gospodarstvo EU-a iduće godine porasti 1,7 posto a gospodarstvo eurozone 1,6 posto.

"Usporavanje će biti izrazitije nego što se očekivalo jesenas, ponajprije u eurozoni, zbog neizvjesnosti u globalnoj trgovini i domaćih čimbenika u našim najvećim gospodarstvima", rekao je Pierre Moscovici, europski povjerenik za gospodarska i financijska pitanja te poreze i carine.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK za euro i socijalni dijalog, u čijoj su nadležnosti i financijska stabilnost, financijske usluge i unija tržišta kapitala, tumači usporavanje vanjskim čimbenicima, uključujući trgovinske napetosti i usporavanje na tržištima u nastajanju, posebice u Kini.

EK je među većim gospodarstvima izrazitije smanjila prognoze rasta za 2019. za Njemačku i Italiju, vodeće trgovinske partnere Hrvatske.

Jesenje su prognoze EK za ovogodišnji rast njemačkog gospodarstva snižene za 0,7 postotnih bodova, na 1,1 posto. U idućoj godini najveće europsko gospodarstvo trebalo bi prema izračunima EK porasti 1,7 posto, u skladu s prognozama objavljenim u studenom prošle godine.

Prošle je godine njemačko gospodarstvo prema danas objavljenom izvješću EK poraslo 1,5 posto.

Za talijansko gospodarstvo prognoza rasta snižena je za puni postotni bod, na svega 0,2 posto. To je ujedno najniža procijenjena stopa rasta među zemljama EU-a.

Procjena talijanskog gospodarskog rasta za iduću godinu snižena je pak za pola postotnog boda, na 0,8 posto. Prošle je godine talijansko gospodarstvo prema najnovijem izvješću EK poraslo jedan posto.

Hrvatsko bi gospodarstvo prema najnovijim procjenama Europske komisije trebalo ove godine porasti 2,7 posto, za 0,1 postotni slabije no što su u Bruxellesu prognozirali prošle jeseni.

Identičnu stopu rasta u ovoj godini Komisija predviđa i za Estoniju i Litvu.

Više procijenjene stope rasta od Hrvatske Komisija za ovu godinu predviđa za ukupno 11 zemalja EU-a, među kojima se s najvišom prognoziranom stopom rasta, od 5,2 posto, izdvaja Malta. Slijede Irska i Slovačka s po 4,1 posto.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.